Església de Sant Pere Despuig – La Vall de Bianya / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Pere Despuig, petit nucli de població disseminat pertanyent al municipi de la Vall de Bianya (Garrotxa).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés – Visitada: 21/04/2018.

0 - Punt d’inici: Un lloc (42 12 42 2 27 00) a la vora del nucli de població anomenat Hostal Nou de Bianya,  situat entre els PK 89/90 de la carretera N-260, on prenem una sortida indicada (Sant Pere Despuig – 2, que ens aboca a la carretera GIP-5222 per on continuarem.

1 – A 42 12 46.4 02 25 27.7 prenem una desviació per la dreta, en pujada. Indicat: Sant Pere Despuig. Ben aviat, també a mà dreta, trobarem l’edificació que busquem. Aparcament.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 2,5 Km.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“ Descripció

Església parroquial aixecada sobre un petit puig; és romànica, del segle XII, i posteriorment, molt modificada pels afegitons i les reformes que s'hi efectuaren en temps posteriors, especialment durant la divuitena centúria.

Era d'una nau que s'estenia de llevant fins a ponent, però el segle XVIII hom amplià vers els costats nord i sud, capgirant la seva disposició i convertint la vella nau en creuer.

Les restes romàniques apreciables són, a l'extrem sud-oest de l'edifici, amb un petit tros de cornisa sota un aixecament de coberta de la nau originària, i el campanar, antiga espadanya, convertida en torre rectangular amb teulat a quatre vessants.

Sota les obertures del pis superior, obertes als quatre vents hi podem apreciar d'altres obertures cegues.

Porta barroca

Durant el segle XVIII es van fer ampliacions al temple romànic, la vella nau va passar a ser el creuer i es bastí una nova porta a migdia segons el gust de l'època. A la llinda hi ha la data de 1782 i dins el timpà hi ha els atributs iconogràfics de l'apòstol enmig de motius decoratius de fullatges estilitzats.

Notícies històriques

La família dels Bianya, posseïa en franc alou una estada senyorial al costat de l'església de Sant Pere del Puig (avui aquesta estada està totalment en ruïnes); a ells es deu la fundació de l'església parroquial de Sant Pere.

L'any 964 va tenir lloc la consagració del temple anterior al que ha arribat als temps actuals; apareix esmentat com: "...Sancti Petri...constructam in territorio de Bianya...".

El topònim del lloc, vinculat amb el nom del temple, ve documentat com "Pui" (1095), "Podio de Biania" (1248) i "Podio" (1372) essent aquest darrer el que ha prevalgut fins a èpoques més recents.”