Via romana – La Vall de Bianya / Garrotxa

Situació: En terrenys de la Vall de Bianya, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Romana - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Es conserva, que ja és molt, tot i que si no fos pels plafons informatius que hi ha en aquest lloc, potser passaria completament desapercebuda per a la majoria dels mortals.

Altres noms: Via romana que passa per la Vall de Bianya i el Capsacosta - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 21/04/2018.

Un lloc entre els PK 74 / 75 de la carretera C-153-A, on hem “descobert” els indicadors que informen sobre aquesta antiga via de comunicació de l’època romana.

Les restes s’estenen uns vuit quilòmetres a banda i banda d’aquest lloc. Aparcament al voral de la carretera.

Localització: 42 14 35.0 02 23 56.0 – Altitud: 593 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“ Descripció

L'antiga via romana que creuava la Vall de Bianya conserva quasi intactes més de sis km d'empedrat, juntament amb els murs de contenció, voreres i trencaaigües.

Sortia de Lloc-Alou i per La Riba i Cal Enric arribava a la Casa de La Coromina. A partir d'aquest tram la carretera actual s'allunya del primitiu traçat romà, pel que el seu estat de conservació és òptim.

Discorre per La Pineda, Can Pere Sastre, Can Climent, El Callís i s'enfila cap el Capsacosta.

Notícies històriques

La via s'iniciava al Rosselló, passant pels pobles que foren catalans fins l'any 1659, moment en que es va firmar el Tractat dels Pirineus.

Des de l'actual Boulou arribava fins a Ceret, per seguir vers Amélie-les-Bains, Arlès, Prats de Motlló i Camprodon.

Una vegada aquí anava fins a Sant Pau de Seguries, baixava el Capsacosta per continuar per la Vall de Bianya fis a Besalú i s'unia després amb la via principal.

Va ser molt utilitzada durant l'Edat Mitjana i recentment ha estat restaurada per les brigades de la diputació de Girona.

Durant l'hivern de 1981-1982, durant unes prospeccions de petroli es varen fer malbé alguns metres de l'antiga via. “