Pont de l’Espelt – La Pobla de Lillet / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Al camí que mena a la Mina de Petroli de Riutort, en terrenys de La Pobla de Lillet, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Es manté, no presenta pas mal aspecte, tot i que a la pàgina web de la Diputació de Barcelona, se'ns adverteix ” Presenta esquerdes a la volta i part dels seus murs estan cobert amb vegetació que l'està deteriorant.”.

Encara és transitable lliurament. No és gens senzill poder baixar al llit del riu, a més de que la vegetació que l’envolta i l’estretor del curs d’aigua en aquest lloc, fan difícil poder documentar-lo gràficament.

Altres noms: Pont del Riutort - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 24/10/2014:

A tocar del PK nº 4 de la carretera B-402 (Guardiola de Llobregat – Gombrèn), en un lloc (*) situat a 42 14 18.8 01 55 08.4, hi ha una sortida indicada per anar a la Mina de petroli de Riutort, per on continuarem.

(La mina està situada a uns 1500 m. – visitable - A 42 15 05.6 01 55 19.4 aproximadament, hi ha disposada una petita zona de pàrquing).

Llavors entrarem a un camí de terra, transitable. El pont, que no disposa de cap indicador, es troba a la dreta del camí, a uns100 / 200 metres de distància. Hem aparcat al voral de la carretera.

(*) Uns metres més endavant d’aquest lloc, hi ha una altra sortida, que en aquest cas condueix al càmping l’Espelt, i també al mateix pont, que ara, ens quedarà a l’esquerra).

Molt a la vora, hi ha una construcció que interpretem que és un antic forn de ciment (Diputació de Barcelona – Forns de Riutort.

Localització:  N 42 14 22.1 E 01 55 12.9 – Altitud: 788 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

“ Descripció

Pont sobre el riu Gavarrós, d'un sol arc de mig punt amb dovelles molt estretes col·locades a plec de llibre. La resta de parament és de pedres irregulars unides amb morter.

Notícies històriques

Antic pont que salvava el riu Gavarrós en el camí que anava de Guardiola a la Pobla de Lillet, abans de que es construís la carretera.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el  següent text (Octubre 2014):

“ Descripció

Pont de pedra sobre el riu Gavarrós (o el Riutort), està situat en el camí ral de Guardiola a La Pobla de Lillet, a poca distància del Molí de l'Espelt.

Actualment queda a pocs metres riu amunt en el punt on l'actual carretera de Guardiola a la Pobla de Lillet creua el citat riu.

Es tracta d'un petit pont i força estret, format per un sol arc de mig punt i construït amb dovelles rectangulars i allargades col·locades a plec de llibre. La resta del parament fins a nivell del paviment és fet amb carreus més o menys ben tallats, però sense polir, i en conjunt més grans a la base i menors a la part superior.

Les baranes són també de pedra però de peces de mides, formes i disposició irregular; excepte, la part inferior de la barana nord, per l'extrem oest, que hi ha un tros de filada feta amb peces rectangulars col·locades a plec de llibre, potser la resta d'una barana més antiga (?).

El paviment és una capa de terra batuda.

La construcció mostra alguns problemes estructurals, ja que la volta presenta algunes esquerdes, en aparença importants; a més, gran part dels seus paraments es troben coberts per vegetació, sobretot herbes enfiladisses, que contribueixen al seu deteriorament.

Observacions:

La bibliografia consultada situa cronològicament en èpoques molt diferents els orígens d'aquest pont, així a les fitxes de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, la cronologia proposada és dels segles XIV-XV, per contra a la publicació de l'any 1994, on hi ha un recull dels béns inventariats en les fitxes de l'I.P.A., la cronologia que s'esmenta és segle XVII o XVIII (VV.AA.:1994:141; SERRA:1991:154).

Prop del pont s'hi conserven les restes d'uns forns de ciment.

Història

Aquest pont forma part del traçat del camí ral que comunicava Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet.

Es tracta d'una obra de cronologia baix medieval, que ha estat abastament utilitzada, ja que no va ser fins a principis del segle XX que es va construir la carretera que uneix Guardiola amb la Pobla.

Arran de la construcció d'aquesta carretera el pont va perdre part del seu trànsit, ja que el recorregut de la nova infraestructura, que es construïa paral·lela a la via ferroviària, circulava per un nou pont situat a pocs metres al sud d'aquest.

Una de les poques referències documentals que coneixem del pont, és un document que data del 1591, on s'explica que uns bandolers van atacar, en el pont de Riutort, a un tal Illafreda i el seu nebot, quan es dirigien a Bagà, amb la càrrega d'oli per la vila i pel senyor de Foix (SERRA VILARÓ: 1989:Vol.I:281).”