Pletes de Mont-roig – Els Plans de Sió / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mont-roig, entitat de població del municipi dels Plans de Sió (la Segarra) – Lleida.

Època: XIX – XX - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Ben conservades. Lliurament accessibles. Aparcament als vorals del camí d’accés.

Accés - Visitat el 07/01/2013:

Circulant per la carretera L-303 (Cervera – Agramunt ) en sentit nord, poc abans d’arribar a la petita localitat de Bellver d’Ossó, en un punt situat a 41 44 37 01 10 53.72 (Entre els PK 11 i 12, molt a la vora d’aquest darrer punt), veurem una desviació a l’esquerra de la carretera, sense cap indicació, per on continuarem.

Ens trobarem llavors circulant per un camí sense asfaltar, molt recte, perfectament transitable, i que en un curt recorregut ens portarà al davant mateix de les pletes, situades a pocs metres a la dreta del camí, i anunciades per un petit cartell.

M A P A d'aquest recorregut

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya. , ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

Es tracta de cabanes on es resguardava el pastor i el bestiar de les inclemències del temps.

La construcció, està realitzada amb carreus irregulars i paredat, presenta planta rectangular formada per dues parts, la cabana pel pastor, totalment coberta, i la zona dels animals.

Aquesta última reuneix les característiques pròpies de les pletes, concretament, en aquest cas, el tancat està format per la successió de tres cossos units entre ells mitjançant obertures als murs, amb obertures a l'exterior al mur del fons i coberts per voltes de canó amb arc de mig punt, cobertes exteriorment per terra per donar més compacitat a la volta i a la càrrega.

Pel que fa a la cabana pel pastor destaca la porta d’accés amb llinda superior i brancals de pedra de grans dimensions”.

* Informació extreta de la pàgina web de la  Generalitat de Catalunya. *

MAPA de situació de les Pletes de Montroig: