Pleta de les Pallargues I – Els Plans de Sió / Segarra

Pletes de les Pallargues

N'hem localitzat dues edificacions amb el mateix nom, tot i que situades en llocs ben diferents. D'entrada ens ha sorprès aquesta circumstància, però, havent-ho consultat al Consell Comarcal de la Segarra, ens han confirmat aquesta situació.

Dit aixó, passarem a documentar-les seguidament:

Pleta de les Pallargues - I

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mont-roig, entitat de població del municipi dels Plans de Sió (la Segarra) – Lleida.

Època: Segles XIX – XX - Obra Popular - Generalitat de Catalunya) *.

ProteccióBCIL - Generalitat de Catalunya) *.

Estat: Malmeses. Lliurament accessibles. Aparcament al costat.

Accés - Visitades el 07/01/2013:

Circulant en sentit nord per la carretera L-303 (Cervera / Agramunt), abans d’arribar a la població de Bellver d’Ossó, a escassos metres de la fita del PK 11, trobarem una sortida de la carretera a la dreta, sense cap indicació, per on continuarem (41 44 16.58 01 11 16.66).

Circularem a partir d’ara per un camí de terra, a dia d’avui, transitable en vehicle de turisme. De seguida trobarem una desviació: continuarem per la dreta.

En ben poca estona arribarem al lloc on hi ha aquesta pleta, situada a la dreta, per sota del camí. No hi ha cap indicació.

Nota: Teníem coneixement de que ben a la vora d’aquestes restes podríem trobar la Pleta de Pelagalls, situada a tocar d’aquesta. No l’hem sabut localitzat. Posteriorment, des del Consell Comarcal de la Segarra, ens han informat que està enderrocada.

Localització: N 41 44 16.87 E 01 11 43.12 – Altitud: 392

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Les pletes són les antigues cabanes on es resguardava el bestiar, parteixen de la mateixa tècnica constructiva que les cabanes de volta però adaptant-les a les necessitats derivades de la ramaderia.

Així generalment són de majors dimensions, amb un espai tancat, una part coberta, una de descoberta i amb la particularitat d'estar descobertes pel davant.

Aquestes pletes estan formades per cinc voltes realitzades amb volta de canó i arc de mig punt exterior, mitjançant carreus de pedra de mitjanes dimensions i col·locats en sec i cobertes exteriorment de terra per donar més compacitat a la volta i a la càrrega.

Per les seves característiques constructives, la volta situada més a la dreta podia estar coberta originàriament, utilitzant-se com a aixopluc pel ramader, ja que presenta majors dimensions i sobresurt de la resta de voltes.”

• Pletes de Mont-roig: Unes altres pletes, situades relativament a la vora i molt més ben conservades.

MAPA de situació de la Pleta de les Pallargues – I :