Muralles de Sant Joan de les Abadesses / Ripollès

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) – Girona.

Època: Segles XIII – XIV. Voltaven tota la vila, protegint-la dels atacs de l'exterior. Constaven de 24 torres i 6 portals d’accés. - Generalitat de Catalunya.* 

Estat: Hi ha una torre supervivent, en bon estat, a la placeta de l’arquitecte Duran i Reynals i un fragment considerable de muralla i la base d’una altra torre, al Parc de la Muralla.

Altres noms: Recinte fortificat de Sant Joan de les Abadesses - Generalitat de Catalunya.* 

Accés - Visitades el 21/04/2012:

Sant Joan de les Abadesses disposa d’un ric Patrimoni arquitectònic. Proposem una visita a alguns elements d'aquest patrimoni.

Caldria en primer lloc dirigir-se a l’oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses (Hi ha cartells informatius que ens hi dirigeixen), situada a la plaça de l’Abadia nº 9, (Hi ha un aparcament gratuït a la vora) on a més d‘aprovisionar-nos d'informació i d’un planell de la vila , podrem opcionalment, visitar el Palau de l’Abadia, i/o el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, situats a tocar l'un de l'altre.

A continuació si volem localitzar les muralles, podríem començar per la torre situada a la plaça de Duran i Reynals, i de pas contemplar les vistes des del mirador de la plaça de l'Abadessa Emma, localitzacions ambdues a tocar també del Monestir.

Després caldria localitzar el Parc de la Muralla, a continuació entrar a la vila vella (organitzada segons l'esquema de les ciutats romanes, una sèrie de carrers paral·lels i perpendiculars amb una plaça principal com a centre), i transitar pels seus carrers.

  • Cal trepitjar la plaça Major,

i veure l’Església de Sant Pol, sense oblidar travessar el riu Ter passant, a peu, per l'imponent Pont Vell.

Localització de les muralles:

A la Plaça Duran i Reynals: N 42 13 56.75 E 02 17 11.73 - Altitud: 773 m.

Al Parc de la Muralla:          N 42 13 58.12 E 02 17 01.51 - Altitud: 784 m.

Altres: Al fulletó amb informació que ens han facilitat a l'oficina de turisme, es diu que també hi ha algunes restes de la muralla al passeig del Comte Guifré i al mirador de l'Abadessa Emma.

Sincerament, no hem estat capaços de localitzar aquestes restes.

Edificacions properes:

Altres pàgines:

  • Gastronomia:

Son força apreciats els embotits que es venen a Sant Joan de les Abadesses, especialment els “bulls” (blanc o negre). Si busqueu una bona botiga, n'hi ha una a la vora d’un dels accessos al Pont Vell ...

  • Vies verdes: 

Sant Joan de les Abadesses és un punt intermedi de la Via Verda del Ferro i del Carbó   anomenada així, al·ludint a la important tradició de las forges en el Baix Ripollès y a l'extracció de carbó a las mines d'Ogassa.

Per localitzar aquesta Via podem prendre la carretera que des de la Vila es dirigeix a Ogassa.

El recorregut d’aquesta carretera passa per l'antiga estació de tren de Sant Joan, del ferrocarril de Ripoll a Ogassa, una edificació acuradament recuperada per tal de donar servei als usuaris d’aquesta Via Verda.

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Ripollès : Veure en un mapa més gran.