Muralles de Mataró / Maresme

Vista general de la part de muralla dita dels genovesos.

Muralla, situada a la Plaça de la Muralla. Des del lloc on està presa aquesta fotografia, en sentit contrari s'accedeix al carrer Hospital,
on hi havia l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, avui en dia transformat en centre sociosanitari

muralles-de-mataro-080202_520

Muralla, situada a la Plaça de la Muralla: Detall torre rodona.

Situació: A la ciutat de Mataró – El Maresme (Barcelona).

Època: Segle XVI (Ajuntament de Mataró).

Estat: Aquest dos fragments de muralla es mantenen dignament, dins un entorn acurat. Lliurament accessibles.

Accés - Visitades el 02/2/2008:

Dins el casc antic d’aquesta població. Hi ha cartells indicatius dins la ciutat. Hem aparcat en una placeta – la plaça dels Bous, zona blava, molt a la vora de la muralla dels Genovesos – on el nostre navegador ens assenyala les següents dades: N 41 32 31 E 02 26 41.

Localització:

• Fragment de muralla dita Muralla dels Genovesos:     N 41 32 30.86 E 02 26 41.51 -Altitud: 39 m.
  • Fragment de muralla situada a la plaça de la muralla: N 41 32 22.30 E 02 26 54.35 –Altitud: 18 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Mataró, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“1. Les Muralles de Mataró.

Obra construïda entre el 1569 i el 1600, segons projecte de l'enginyer reial Jorge de Setara. Es poden veure trams a la Muralla dels Genovesos –recentment restaurada-, a la Muralla d'en Titus, i sobre el Camí Ral, visible des de Can Xammar.

El projecte d'emmurallar la vila de Mataró es perllongà més de trenta anys a causa de les mancances econòmiques i de les disputes sobre el traçat que havia de seguir. En el moment d'aixecar els murs part de la ciutat, la que corresponia a la zona del Camí Ral, quedà exclosa del perímetre, amb les conseqüents queixes dels veïns i propietaris.

L'obra, feta de pedres de mida no gaire gran i relligades amb un morter de dues parts de sorra i una de calç, no era excessivament sòlida, com ho demostra el fet que en alguna ocasió els veïns n'enderroquessin alguna part amb relativa facilitat.

Actualment se'n conserven algunes restes, precisament en carrers que han mantingut la denominació de muralla, i que permeten resseguir el seu traçat.

La muralla disposava de set portals i accessos, el més destacat dels quals era el de Barcelona, ubicat a la confluència de la Riera amb la plaça de Santa Anna, del qual es reprodueixen els escuts del Principat, de Mataró i de Barcelona. Els escuts originals actualment figuren sobre la cel·la dedicada a Sant Sebastià. Del portal de Valldeix encara es pot percebre la silueta a la façana de la casa que fa cantonada entre els carrers de La Coma i de Sant Francesc d'Assís. Els altres portals eren els d'Argentona, de Cabrera o de Sant Josep, d'en Feliu, del Pou de la Sínia –a la Baixada de Les Espenyes- i de la Penya d'en Roig o Portalet –a la Baixada de Les Escaletes-.”

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Mataró hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Tram de muralla anomenada del Genovesos:

Maresme Veure en un mapa més gran.