Far del Cap-Aspre – Calella / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Calella, vila i cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XIX - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. En funcionament. Visitable

Altres noms: Far de Calella - Ajuntament de Calella.

Accés - visitat el  30/11/2013:

El punt d'inici ha estat un lloc - 41 36 27.9 02 38 44.3 - de la carretera N-II, situat entre els PK nº 666 / 667, on hem pres una sortida. De seguida troben una desviació i continuem per la dreta, peró durant molt poca estona.

Uns pilons barren el pas als vehicles a motor. Cal anar-hi a peu.

Aparquem el cotxe i al cap d’uns 130 metres de suau pujada, arribarem a la porta d'entrada a aquesta edificació.

LocalitzacióN 41 36 29.4 E 02 38 47.0 - Altitud: 39 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure el següent text:

• Conegut amb el nom de Far del Cap Aspre – (Generalitat de Catalunya), és  “Un dels símbols més característics de la ciutat, està situat al mateix indret on hi havia una torre de guaita medieval i va ser inaugurat el 1859. Situat a l'entrada de la ciutat, és un dels millors miradors del municipi.” (Wikipedia – Calella).

“ Descripció

Far situat al Cap-Aspre, entre Calella i Sant Pol, a l'extrem muntanyós més sobresortint al mar de la costa de l'alt Maresme.

La construcció no té un estil definit respecte d'altres fars de Catalunya. El interès es troba per ésser la darrera construcció d'orientació i comunicació al mateix emplaçament.

De fet, en aquest indret s'aixecava la "torreta " que havia guardat Calella durant centúries; actualment ja no en queda res, només en record seu es construí una petita torreta sobre l'entrada del túnel del ferrocarril. A pocs metres inutilitzades amb l'entrada en funcionament del far.

Notícies històriques

Una Reial Ordre del 14 de Novembre de 1859, durant el regnat d'Isabel II, disposava la data d'inauguració del far. Celebrada la recepció definitiva dels edificis, la llum del far arribà a Calella. Aquesta no fou elèctrica fins 1916, però la transformació essencial que ha sofert el far no fou fins l'any 1927 amb la situació de l'aparell òptic.”

Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Altres pàgines