Les Torretes – Calella / Maresme

Són unes edificacions del segle XIX

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Calella, vila i cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XIX  - Generalitat de Catalunya .*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya .*

Estat: Malmeses, sols conserven part de les parets en peu.

La torre més petita, que és la més propera al mar, és la torre nº 53 de la línia de torres de  Telegrafia òptica militar, del ramal de Barcelona a Girona.

L’altra torre, és la torre nº 214 de  la línia de torres de Telegrafia òptica civil,  del ramal de Barcelona a La Jonquera.

Lliurament accessibles. Darrerament han estat restaurades i apuntalades per afermar-ne les restes. Boniques vistes als voltants.

Altres noms: La Patona – Scripta Nova

Accés - Visitades el  30/11/2013:

Des de casa, hem estudiat el nostre objectiu. A través de Google Maps, hem determinat el lloc d’inici de la descoberta (0): N 41 36 30.12 E 02 38 42.31, a pocs metres d'una sortida de la carretera N-II, situada molt a la vora del PK 666.

Hem confiat la tasca de portar-nos-hi, al nostre navegador, que ens hi ha dut sense entrebancs, i ens ha situat en una ampla esplanada de terra. L'altra part de l'itinerari, no el teníem clar, a la vista del mapa de Google.

Sobre el terreny, hem pensat (i ho hem endevinat) que calia pujar per l'ample vial situat a l'esquerra.

I ho hem fet fins un lloc molt proper (1), situat a 41 36 28.201 02 38 39.865, on hi ha una edificació anomenada “El racó del far”  i on hem vist un cartell verd, de senderisme, que ens indica que cal continuar per aquí per anar a Les Torretes.

Potser aquest seria el lloc adient per determinar si deixarem el cotxe aparcat i continuarem a peu, o bé continuarem motoritzats, si disposem d'un vehicle 4x4.

En qualsevol cas, la continuació és un estret carrer, asfaltat al principi, de terra després, que al cap d'uns 600 metres ens conduirà al davant del nostre objectiu.

Ja no trobarem cap més informació. De totes maneres el camí no presenta cap dificultat, llevat de que quan arribem a un lloc situat (2) a 41 36 34.69 02 38 25.36, hi ha una desviació a mà esquerra, per on continuarem.

(Al davant, el camí apareix ara asfaltat. Prèviament a la nostra esquerra hem vist uns pilons flanquejant el camí).

Trobarem aquí dos camins: un camí que per la dreta, baixa i l’altre que per l’esquerra planeja una mica i que ben aviat s'enfila discretament. Hem de seguir per aquest darrer camí. Ben aviat arribarem al nostre destí.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

“ Descripció

Edificis de planta quadrada. La primera de les torretes, de més cap al mar, no és tan alta com l'altra; edificada amb moltes espitlleres, s'hi nota una estructura militar. Hi ha vestigis d'un fossat a l'entorn.

La segona torreta, emplaçada pocs metres més cap a la banda de muntanya, és de tipus civil.

Totes dues tenen dos pisos i terrat. La construcció és tota de pedra -maçoneria- arrebossada.

Notícies històriques

Les torretes o terres òptiques foren construïdes pel servei de transmissions o telègrafs òptics. Funcionaven per mitjà d'un sistema de senyals. La primera fou edificada l'any 1848, i era servida per una destacament de tropa; la segona fou bastida l'any 1857, i era utilitzada per funcionaris paisans, però amb prou feines va entrar en funcionament, perquè el 1861 arribava el tren de vapor a Calella. (?).

Les torretes, en complert abandó , exposades a les inclemències de la natura i a la falta de civisme, cada dia s'enrunen un xic més. Hi ha un projecte de restauració, i convertir la zona en parc natural. El 25 de Maig de 1988 van ser incorporades al Pla especial de protecció i conservació del P. Artístic de Calella 24/02/1982).”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Maresme : Veure en un mapa més gran.