Església parroquial de Santa Maria – Fondarella / Pla d’Urgell

Situació: A Fondarella, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla d'Urgell (Lleida).

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: No és accessible lliurament, fora dels horaris de culte, l’església roman tancada. Hem aparcat als voltants.

Altres noms:  Convent dels Aubacs (?) - Generalitat de Catalunya.*

La trobarem al carrer de Santa Maria.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Octubre 2015):

Església senzilla d'una nau que fa de final d'una agrupació de vivendes en filera.

D'origen romànic, reformat al segle XV, amb façana simple de portal dovellat i campanar de paret amb tres obertures, dins una línia que recorda la dels Alamús.

L'interior és de petites dimensions; tres naus, la central més ample amb coberta de canó rebaixat i arcs de reforç. Absis semicircular.

Notícies històriques

De la primitiva església queda únicament la façana amb un acabament en espadanya concebuda gòticament com a contrafort.

El primer temple sembla que data del segle XI, tot i que alguns elements com el tipus d'aparell, porta d'accés, llums, etc, denoten una configuració més moderna.

Al segle XVIII repararen el temple modificant elements arquitectònics però aprofitant l'estructura romànica anterior.

1774: reparació de la volta.

1816: reparació teulada, emblanquinat, reparació sagristia i cor nou.”