Estany d’Ivars i Vila-sana – Ivars d’Urgell i Vila-sana / Pla d’Urgell

espereu…

Algun lector es podria preguntar, amb tota la raó del món, que què hi pinta en aquesta web una pàgina documentant un estany.

Què hi té a veure amb els castells i/o altres edificacions medievals ?.

Hem de dir categòricament, que no hi té a veure res de res.

Ara bé, consideraríem un pecat, venial, aixó sí, si en una visita a la comarca del Pla d’Urgell o les seves rodalies, hom no anés a veure, ni que sigui d’esquitllada, aquest racó del nostre país.

Com diem en una altra pàgina, (Qui som ?) “...voldríem que aquest treball fos útil tant als aficionats a la història i a las pedres antigues com ho pugui ser també per a les persones que vulguin fer una sortida lúdica o paisatgística.”

Per nosaltres, que no quedi.

Al començament del camí, ja veiem els primers plafons informatius

També quasi al començament, veiem disposada una àrea de pícnic. En trobarem varies durant el recorregut. Dotades de taules i bancs de fusta, proporcionen un bon servei.

Al terra, una mica entapissat de blanc ... és el que sembla: hi ha gebrada, com correspon en aquesta època de l'any.

És un camí ample, sense desnivells

Amb forces indicacions i informacions

Està prohibida la circulació de vehicles a motor: cotxes i motos. Es permesa la de bicicletes.

Hem arribat relativament d’hora. Encara no han “posat els ocells ...”

Encara no hi ha gaire “moviment”

La “cosa”, s’anima

Durant el recorregut trobarem diverses construccions de fusta (aguaits – observatoris d'ocells) que permeten la contemplació de les aus, sense molestar-les.

Interior d’un aguait

Passarel·les - miradors

Veiem ara aquest privilegiats

Una altra zona de pícnic

Embarcador

Tot seguit presentem unes fotografies d'alguns dels plafons informatius que hi ha exposats a disposició dels visitants.

Finalment, varies fotos d'aquest llac

I T I N E R A R I

Situació: Està ubicat compartint els terrenys de dos termes municipals: Ivars d'Urgell i Vila-sana, ambdós a la comarca del Pla d'Urgell (Lleida).

Època: No procedeix.

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Va ser dessecat entre els anys 1945 i 1951. Des de l'any 2005 al 2008 es va tornar a recuperar aquest paratge.

Des de llavors ha esdevingut un espai natural de gran interès ecològic i paisatgístic.  Actualment presenta un magnífic aspecte. Visitable.

La caça està prohibida. La pesca està controlada. La navegació està restringida a les àrees indicades i únicament amb embarcacions autoritzades.

Amb una superfície de 165 hectàrees, 130 de les quals inundables, és la tercera zona humida de Catalunya de més importància després del delta de l'Ebre i els aiguamolls de l'Empordà (Enciclopèdia Catalana) – (Gener 2016) .

Accés - Visitat el 22/01/2016:

Ambdues poblacions gaudeixen de bones comunicacions. Estan situades dins d'un triangle format per les carreteres C-13, C-53 i l'autovia A-2.

En el nostre cas, ens vàrem dirigir directament a Ivars. Una vegada en aquesta població, vàrem anar trobant cartells indicatius, que ens varen dirigir a una extensa zona perfectament disposada per poder aparcar un bon nombre de vehicles.

Zona d’aparcament – (N 41 40 42.0 E 00 57 28.0). Evidentment, si introduïm aquestes dades al nostre navegador, ens conduirà sense dubtes al lloc desitjat.