Església parroquial de Santa Maria – Barbens / Pla d’Urgell

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Barbens, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla d'Urgell (Lleida).

Època: Segle XII – RomànicGòticBarroc - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament, fora dels horaris de culte, l’església roman tancada. Hem aparcat als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el 24/10/2015:

La trobarem a la plaça de l'Església.

Localització: N 41 40 44.0 E 01 01 06.8 - Altitud: 281 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Octubre 2015):

“ Descripció

Església de tres naus amb coberta a doble vessant.

La nau central queda separada de les laterals per arcs de mig punt suportades per pilastres; té tres trams i sis columnes adossades a les pilastres amb capitells decorats.A les naus laterals hi ha tres capelles corregudes.

 Les naus estan cobertes amb volta de creueria excepte un tram als peus de l'església que té volta de canó. El cor també es troba als peus.

 La façana principal té una porta d'arc de mig punt feta amb dovelles de grans dimensions; per s'obre hi ha una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu i per sobre hi ha un petit rosetó.

 A la part superior de la façana, en el costat dret, s'aixeca el campanar que és de planta quadrangular, amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara per encabir les campanes, i està rematada per una balustrada.

 La base de l'església són de finals del romànic mentre que la resta dels murs són d'una reforma que es va dur a terme l'any 1686.

Notícies històriques

Aquesta església en principi pertanyia a la casa da la Comanda, de la que n'era un capelleta particular. Més tard va ser ampliada i concorreguda per tots el veïns del poble.

EL 1600 el comanador de l'Ordre de l'Hospital va realitzar una visita a la casa-castell de Barbens (d'aquesta visita resta document de la comanda). Miquel de Correlles informa sobre l'antiga església: era coberta ab bòveda de pedra i guix y aprés taulada(...) En dita església y ha un portal gran ab sas portas bonas y fortas per lo qual si entra y sobre dit portal y ha un campanar de pedra ab tres campanes(...) y ha l'altar major dedicat a nostra Senyora, la capella de Sant Joan i Sant Bonaventura amb un retaule de relleu dorat nou". L'any 1989 es va restaurar la teulada a causa d'una esquerda detectada en la part més moderna del temple.”


*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: