Església de Vallfogona – Vallfogona de Riucorb / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Vallfogona de Riucorb, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 03/10/2015:

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret. La silueta del campanar, no passa gens desapercebuda.

“ Descripció:

De l'església romànica sols resta la portada, amb dues columnes de dos mòduls cada una, units de manera irregular.

Com a decoració té un guardapols de pla i cavet i una arquivolta cilíndrica que es recolza en dues impostes motllurades, sostingudes per les columnes, una per banda, amb capitells asimètrics decorats amb vàries motllures de diferent mida.

Les bases no són iguals, la de la dreta està formada per dos tors separats per una escòcia, sobre plint, i la de l'esquerra té dues motllures rectangulars d'arestes arrodonides.

El material de construcció de l'església sembla ser carreus molt ben tallats.

En el costat dret s'aixeca la torre del campanar quadrada, amb quatre obertures d'arc de mig punt i quatre cossos separats per motllures.

A l'interior veiem una sola nau de volta apuntada amb dues capelles al costat dret i una a l'esquerra (Santa Bàrbara).

A la capella lateral esquerra hi ha una làpida que actualment es troba molt deteriorada, cosa que no permet la seva lectura. A la part superior hi ha una transcripció de l'epitafi que el Rector de Vallfogona dedicà a l'escolà l'any 1614.

A una capella lateral es conserven uns retaules de pedra, dels segles XII-XIII.

Notícies històriques

Des de la reconquesta sempre ha pertangut al Bisbat de Vic. Les primeres notícies de la parròquia són de l'any 1270.

El temple parroquial era una església d'estil romànic amb volta de canó. Actualment d'aquest temple sols resta la portada.

Té elements gòtics i d'èpoques posteriors que indiquen moltes reparacions.”