Molí d’Albió – Llorac / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Llorac, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat). Molí fariner d'època medieval que va ser propietat de l'orde del Temple.

Estat: Malmès i abandonat. No hauria de ser accessible lliurament, tot i que no ho descartem. En el nostre cas, no hem ni intentat entrar-hi.

Altres noms

Accés - Visitat el 20/08/2015:

Circulant per la carretera T-243, que al mapa de Google identifiquem com a carretera de Cabestany a Albió i Conesa, en un lloc d'aquesta carretera situat a 41 33 44.5 01 16 16.0, a tocar del PK nº 3, prenem una sortida sense cap indicació (Tot i que uns metres més endavant hi ha un evident plafó informatiu), que accedint a un camí de terra, en baixada, al cap d'uns 100 metres de distància ens situa al davant d'aquesta edificació, que a més, ha estat visible amb anterioritat.

Aparquem a tocar del molí.

Localització: N 41 33 43.95 E 01 16 12.29 - Altitud: 606 m.

• De la pàgina web (Patrimoni.Gencat), ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

" Edifici amb un aspecte extern de torre fortificada.

Té una planta baixa i dos pisos superiors. Possiblement en un principi no existiren les dues plantes superiors (hom distingeix a la façana un canvi d'aparell).

La planta baixa és una sala rectangular coberta amb una volta de canó apuntat (s'hi veuen algunes marques de picapedrer). En aquest lloc hi va haver primitivament la sala dels tremujals.

El primer pis té un sostre pla i les bigues de fusta reposen sobre un gran arc ogival.

La darrera planta estructura el seu espai intern mitjançant un pilar central del qual arrenquen dues arcades sobre les quals reposaria l'encavallada de fusta primitiva (ara desapareguda).

Immediata a l'edifici es conserva la bassa del molí.

Notícies històriques

Al lloc d'Albió es documenten durant el segle XIII tres molins diferents: el superior o "Molí Sobirà", l'anomenat "Molí Mitjà" i el de "L'Hospital". És difícil determinar quin dels tres correspon al ressenyat en aquesta fitxa.

No obstant hi ha notícies documentals que mencionen unes obres realitzades en el "Mitjà" durant el darrer quart del segle XIII.

Ja s'ha assenyalat que en el casal conegut avui com d'"Albió" s'observa una interrupció d'obra entre la planta baixa i els pisos superiors, potser doncs caldria identificar-los ambdós.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Agost  2015):

“Descripció:

Edifici que conserva la seva estructura medieval, amb una de les sèquies, la bassa i el cacau.

Consta d’una planta baixa i dos pisos superiors, probablement d’una fase posterior a causa del canvi d’aparell.

El soterrani i la planta baixa, de forma rectangular estan cobertes amb volta de canó apuntada.

Al soterrani hi havia el rodet i a la planta baixa era la sala de les moles. El primer pis està cobert amb un sostre pla i bigues de fusta que reposen sobre un arc ogival. El segon consta d’un pilar central del qual arrenquen dues arcades sobre les quals reposaria l’encavallada de fusta primitiva.

A l’exterior hi destaca un matacà.

A un dels costats del molí hi ha una casa adossada, més baixa, d’època posterior.