Església de Santa Creu de Creixà – Piera / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: Envoltada de terres de conreu, en terrenys de Piera, vila i municipi del mateix nom, el més extens de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Presenta un bon estat.Ha estat modificada en els s.XVI-XVII i restaurada al 1985. Actualment fa funcions de capella i de cementiri”  – ( Pat.mapa ). No és accessible lliurament. Aparcament al voral del camí d'accés.

Altres noms: Santa Creu de Palau - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 13/09/2013:

Hem iniciat el nostre itinerari des del carrer Santa Creu de Creixà, en un lloc situat a 41 28 02.19 01 46 33.78, a les afores de l'urbanització Can Canals de Masbover.

En aquest lloc comença un camí de terra perfectament transitable, que es dirigeix a Monistrol d'Anoia, i que al cap d'un recorregut d'aproximadament un km, ens situarà al davant mateix de l'edificació que busquem, que ja ha estat visible a estones, a la llunyania, durant el camí.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Capella originalment de planta rectangular i una sola nau. Al s. XVII és modificada i s'hi afegeixen els altars laterals, la sagristia, i també s'allarga la nau i el cor.

Absis sobrealçat amb maons amb finestra d'espitllera. El campanar, reformat, és de cadireta de dos ulls. Porta principal adovellada amb doble arquivolta.

A l'interior la volta és apuntada. La reforma del 1985 va deixar al descobert la pedra interior i la del frontis. Forma conjunt amb dues masies. Pica baptismal.

Al museu de les caves Marquès de Monistrol hi ha una pica romànica molt desgastada que probablement prové d'aquesta església. És quasi esfèrica i no presenta cap tipus de decoració.

Notícies històriques

Les primeres dades de la capella es troben al 1018, era anomenada com a Santa Creu del Palau. A l'any 1414 està inclosa dins de la parròquia de Sant Jaume i en aquest mateix any el rector manà fer el tabernacle.

Ha estat modificada en els s.XVI-XVII i restaurada al 1985. Actualment fa funcions de capella i de cementiri"

Altres

Un dia o altre havia de passar... Avui ens hem quedat “penjats” amb el cotxe dalt d'un miserable turonet de terra, d'un metre d'alçada.

Un error de càlcul, un excés de confiança, ens ha deixat amb el vehicle fent el balancí.

Afortunadament en aquest casos, apareix la solidaritat de les persones. Uns veïns de l'urbanització, a la vora de la qual hem encallat, al carrer Migdia, ens han auxiliat.

Des d'aquesta pàgina volem agrair novament, en primer lloc al Sr. Antonio, la seva companyia i les “instruccions” per sortir-ne, i en segon lloc al Sr Rafael, el jove propietari del tot terreny que ens ha tret de l'ensurt, la seva impagable col·laboració.

Moltes gràcies per la vostra ajuda.

Viatjant per l'Anoia, no és gens difícil veure paisatges com aquest ...