Ermita de Sant Nicolau del Tretzè – Piera / Anoia

Ermita de Sant Nicolau del Tretzè – Piera

Situació: En terrenys de Piera, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. Reformada l’any 1967. No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Nicolau de Freixe - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  09/01/2011:

Donat que aquesta ermita està edificada al costat mateix del castell del Freixe, (De fet, una de les torres de l'antic castell ha estat aprofitada en la posterior edificació de l'esglesiola), remetem als lectors interessats, a visitar la corresponent pàgina web, on trobaran, entre altres temes, la manera d'accedir-hi.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

Va ésser edificada la capella a partir d'un antic castell existent ja en el 1084 com a independent dintre del terme del castell de Fontanet.

Una de les torres de l'antic castell ha estat aprofitada en la posterior edificació de l'esglesiola.

La capella, d'una nau, és de planta rectangular, amb absis i un arc ogival o d'ametlla en la paret nord, formant una petita ampliació, possiblement pertanyent a una capella interior.

La porta és d'arc de mig punt, adovellada i orientada a ponent, a sobre de la qual hi ha una finestra de creu grega. Per dintre de l'esmenta't arc ogival surten unes escales que portaven a l'antic cor, avui desaparegut.

El campanar és de cadireta d'un ull, refet a primers de segle.

Al 1967 va ser reformada.

Notícies històriques

Sant Nicolau del Tretzè era la capella de l'antiga masia i quadra del Freixe, on el 1084 hi havia ja bastit el castell de Freixe i al 1260 ja existia l'església de Sant Nicolau que surt com a sufragània de Piera entre els segles XV i XVI.

L'edificació, en part romànica, ha esta renovada i és adossada a les restes d'una vella torre.