Castell del Freixe – Piera / Anoia

castell-de-freixe-110109_522bis

Vistes des del castell del Freixe.

Situació: En terrenys del terme municipal de Piera (Anoia) – Barcelona.

Època: Construcció documentada des del segle X.

Estat: Hi ha una torre supervivent d'aquesta edificació, adossada a l'església  de Sant Nicolau del Tretzè.  Tot i que probablement és del segle XII, juntament amb l’església, es va restaurar l’any 1967.

Altres noms: Castell del Freixe.

Accés - Visitat el 09/01/2011:

Procedents de Piera i circulant per la carretera BV-2242 en sentit sud, entre els llogarets del Badorc i Sant Jaume Sesoliveres, entre els PK 7 i 8 d’aquest vial, trobarem una desviació a mà dreta (41 28 58.04 01 44 36.24) degudament indicada amb un petit cartell, Masia Freixe i Sant Nicolau de Freixe, cap a on ens dirigirem.

Circularem ara per un camí mig asfaltat durant uns quatre-cents metres. Quan ja veiem davant nostre una masia (No hem d’entrar-hi. Hi ha una palmera al pati. A la dreta hi ha un cercat amb cavalls) el camí continua per l’esquerra i de seguida, també a l’esquerra veurem una petita raconada entapissada d’herba alta.

Aparcarem el cotxe (*) en aquest lloc (41 28 50.50 01 44 26.65) i ja veurem un discret però evident corriol que enfilant-se decididament, ens condueix, a peu,  en dos minuts, al davant mateix de l’edificació.

Edificació que ocupa quasi completament una petita planura dalt d’un estret turó, inexpugnable per tres costats, accessible únicament pel camí per on hi hem arribat.

(*) Si ens passéssim, veuríem a l’esquerra un extens camp de conreu. A la dreta del camí, uns canyissars on al darrera mateix ja hi ha el riu Anoia. Si mirem endarrere, veurem dalt d’un turó l’espadanya de l’església. Caldrà tornar enrera i localitzar el racó on aparcar citat anteriorment.

Altres:

Des del castell es té un perfecte control visual sobre la vall per on discorre mandrosament el riu Anoia.

Però a dia d'avui, la posició ajaguda de la vegetació de ribera, dona una petita idea de la fúria de les avingudes d'aquesta, en teoria, discreta corrent d'aigua.