Església de Sant Salvador – Montmajor / Berguedà

Entorn

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat)

Estat: Ruïnós. No té sostre. L’interior és pres per la vegetació. Lliurament accessible. Hem aparcat al voral de la carretera, al davant de Cal Bisbe.

Accés - Visitada el 06/11/2015:

Trobarem aquesta edificació en un lloc situat entre els PK 12 i 13 de la carretera B-420 (Cardona / Montmajor) , quasi al davant d'un mas, Cal Bisbe, penjada dalt d'un marge, a tocar de la carretera per una banda i d'uns camps de conreu per altra.

Altres: De la pàgina web – (Patrimoni.Gencat), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

D'aquest edifici solament es conserven les ruïnes.

Presenta una planta única amb un absis a llevant i possiblement coberta amb volta de canó. La porta es trobava situada a migjorn i és d'arc de mig punt amb dovelles força regulars. L'aparell de l'absis és de grans proporcions.

Les naus, i en general tot l'edifici, presenten elements que fan pensar en una posterior modificació als segles XVII o XVIII.

Actualment es conserven tres parets, a més de l'absis. Les parets estan fetes a partir de carreus ben perfilats.

Notícies històriques

Possiblement fou la primera església parroquial de Montmajor o almenys una sufragània d'aquesta. L'any 1337, el rector de Correà (poble del municipi veí de l'Espunyola) havia de celebrar-hi missa com a mínim quatre cops cada any. L'església tenia cementiri propi.

Típica representació del romànic. En el 2003 es van presentar al·legacions per evitar que s'executi el traçat d'un nova carretera que passaria pel bell mig de l'església.”