Església de la Mare de Déu de la Torreta – Montmajor / Berguedà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Tot i que l’edificació actual fou bastida a finals del segle XVI o principis del XVII, al segle XI, ja es venerava la Mare de Déu en una primitiva capella – (Ajuntament de Montmajor).

Protecció: No ens consta.

Estat: Exteriorment, presenta un aspecte correcte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí d’accés, pràcticament al davant.

Altres noms:

Accés - Visitada el 06/11/2015:

La part inicial de l’itinerari per arribar a aquesta església, coincideix amb la part inicial del recorregut per anar a l’església de Sant Martí de Pegueroles, és a dir:

Procedents de Montmajor i circulant per la carretera B-420 (Cardona / Montmajor), en un lloc d'aquest vial (41 59 32.5 01 42 39.1) situat entre els PK 10 i 9  hi ha una sortida a la dreta, indicada per anar a Pegueroles, cap a on ens dirigirem.

Fi de la coincidència.

Sobrepassarem una desviació indicada per anar a Pegueroles, fins arribar a un lloc situat a 41 59 56.4 01 41 35.9, on abandonem l'asfalt i entrem a un camí de terra, indicat i transitable que en un curt recorregut d'uns 100 metres, ens situarà al davant del nostre objectiu.


MAPA d'aquest itinerari


Localització: N 41 59 52.2 E 01 41 38.8 – Altitud: 652 m.

Altres: De la pàgina web Ajuntament de Montmajor, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

“ L'ermita fou construïda a finals del segle XVI o principis del XVII, època en què s'edificaren molts santuaris dedicats a la Mare de Déu.
Però al segle XI, ja es venerava la Mare de Déu en una primitiva capella, que no sabem com era.

El 1997 es va descobrir una lipsanoteca que contenia dos pergamins datats entre els anys 1042 i 1075.

 Un dels pergamins fa referència a l’acta de consagració efectuada per Guillem, bisbe d’Urgell. L’altre pergamí fa referència a unes relíquies que Arnau de Tost havia portat del Sant Sepulcre de Jerusalem i que ell i la seva muller n’havien fet donació a l’església de Santa Maria de Pegueroles.

La capella, lluny de les zones turístiques, és mot poc coneguda però conserva una col•lecció d'exvots molt interessant i molt ben conservada. Són 44 retaulons, uns de fusta i d'altres pintats en tela, que ens parlen de les malalties, les guerres i els maldecaps de la gent de la rodalia.

Un dels miracles més comuns representats en els exvots de la capella de la Mare de Déu de La Torreta és la curació de malalts que tothom donava ja per morts. En una de les imatges, podem veure al moribund al llit, al seu costat, el capellà i l'escolà que li administren l’extremunció.

L’últim diumenge d’ abril hi ha un ball per la tarda amb els gegants de Montmajor. També es balla el tradicional Ball dels Cascavells.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 11/11/2013 - 09:25:29.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: