Església de Sant Martí de Pegueroles – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A Pegueroles, entitat de població de Navès (Que no té cap nucli de poblament agrupat)  municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Enrunada. Hem aparcat al voral del camí, pràcticament davant de l'edificació.

Accés - Visitada el 06/11/2015:

Procedents de Montmajor i circulant per la carretera B-420 (Cardona / Montmajor), en un lloc d'aquest vial (41 59 32.5 01 42 39.1) situat entre els PK 10 i 9  hi ha una sortida a la dreta, indicada per anar a Pegueroles, cap a on ens dirigirem.

Més endavant, a 41 59 39.0 01 42 20.8 trobem una sortida a l'esquerra, també indicada, per on accedim ara a un camí de graveta, transitable, que al cap d'un recorregut aproximat d'un quilòmetre, ens situarà al davant de les restes de l’església que busquem.

M A P A d'aquest itinerari

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

“ Descripció

Església romànica d'una nau i absis quadrat cobert amb volta de canó, amb un de rodó, no romànic, afegit.

Les mides són de 6 metres per llargada desconeguda (manca la paret que tancava l' absis quadrat). La nau coberta amb volta apuntada, arcs torals i presbiterals apuntats. Orientada a l'est. Construcció modificada que conserva del romànic part dels murs laterals i el frontis.

Parament de pedres treballades a cops de maceta en fileres.

Les voltes de la nau i de l' absis quadrat, arrenquen d'una motllura de pedres trapezoïdals amb bisell.

L'absis rodó afegit tant a l' exterior com a l'interior, apareix com una construcció aliena a l'obra romànica.

La porta està al mur sud, imitació de la romànica, amb dos arcs de mig punt adovellats.

Porta al frontis i finestra romànica fora de lloc que ara es troba a l'absis rodó no romànic, de dues esqueixades i d'arc de mig punt monolític.

Església no esmentada en l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell de l'any 839.

Aquesta contrada es trobava dins la demarcació que a principis del segle X va ser colonitzada pel comte de Barcelona, Guifré el Pilós.”