Masia de Can Franch de Vilandeny – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Pegueroles, nucli de població dispersa de Navès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI  - (Patrimoni.Gencat). És de destacar la notable antiguitat d'aquesta masia, tot i que, com és natural, des de llavors fins els nostres dies, ha estat objecte de reformes en diverses ocasions, presentant en l'actualitat un aspecte deslluït.

Si no anem errats en la interpretació de la imatge que apareix al mapa de Google, la coberta d'una de les edificacions, està esfondrada.

Estat: Malmesa. No és accessible lliurament. Per la part del davant, l'envolta una tanca de filferro, que impedeix l'accés, però no la visió de la curiosa façana decorada. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 20/11/2015

El recorregut inicial és el mateix que ens ha portat a descobrir, en primer lloc, l’església de Sant Andreu de Gargallà, i posteriorment l’església de Sant Miquel de Vilandeny.

Hi hem accedit des de Cardona, des d'un lloc, una rotonda situada a 41 55 05.8 01 40 49.5 on prenem una sortida indicada per anar a Montmajor, per la carretera B-420 (Cardona – Montmajor). En aquest punt hi ha el PK 0 d'aquest vial, per on continuarem.

Circulant en el sentit anteriorment indicat, poc abans d'arribar al PK n º 7, (41 58 15.1 01 42 17.0)  trobarem una sortida, assenyalada per anar a Gargallà, a 4 km.,  cap a on ens dirigirem.

F I de la coincidència del recorregut – Seguim cap a Vilandeny

A l’entrada mateix de Gargallà, hem de continuar per la dreta, per arribar a Vilandeny, després de transitar una estona per un tram recte de carretera. A l’arribar a Vilandeny hem de continuar per la dreta. Enseguida trobem el cementiri i l’església.  La masia, està a tocar d’ambdues edificacions. Veure detall a continuació:

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

Gran masia, formada per dos edificis adossats l'un a l'altre per la cara nord - est.

L'edifici adossat, amb façana decorada, està pràcticament ensorrat.

L'edifici principal és de planta rectangular i teulada a dues vessants. Està orientat nord-sud.

Façana a la cara est amb porta d'arc de mig punt i grosses dovelles.

A la cara sud, es veuen encara els grans contraforts que han perdurat de l'època medieval.

La planta baixa és amb sòl de pedra i coberta amb volta.

El parament és de carreus irregulars i sense tallar, units amb morter. Les llindes de les finestres i balcons són tallades i de pedra picada.

A la masia es van fer grans reformes al segle XVII.

Notícies històriques

D'aquesta masia, es tenen notícies documentals des del segle XI. D'aquí provenien durant llargues temporades, els representats i col·lectors que tenia el monestir de Ripoll.

El monestir tenia sota el seu domini els pobles i esglésies de Gargallà i Sorba.”

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho fem amb l’etiqueta “Altres”.