Església de Sant Salvador de Sant Just Joval – Olius / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Pi de Sant Just, una de les quatre entitats de població d’ Olius, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No és accessible lliurament. Restaurada. Exteriorment presenta un bon aspecte. Hi ha un cuidat cementiri al costat.

Altres noms: Sant Just Joval - (Patrimoni.Gencat).

La trobarem al costat del cementiri del Pi de Sant Just.

El punt d’inici ha estat un lloc (0) (41 58 31.0 E 01 33 30.7)  entre els PK 76 / 77 de la carretera C-55 (Cardona / Solsona), confluència amb el carrer Montseny. Al final d'aquest carrer, a l'esquerra, trobarem aquesta església.

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: 500 metres.

Sant Salvador de Sant Just es troba prop d'una urbanització moderna.

L'església, d'una nau i un absis semicircular, ha estat restaurada eliminant l'afegit de la sagristia adossada al mur de tramuntana i recuperant l'absis.

La nau és coberta amb volta de canó. Un arc toral i un preabsidal, tots dos de mig punt.

La porta està al costat nord, d'arc de mig punt adovellat i resseguit per un altre de pedres rectangulars.

Hi ha quatre finestres a la nau, dues de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat.

Al frontis hi a una finestra de mig punt a l'interior i geminada a l'exterior. La columna que la migparteix és cilíndrica fins el collarí i quadrangular per damunt d'ell.

Capitell trapezoïdal sense decoració que sosté un bloc rectangular on s'uneixen els dos arcs de mig punt.

El tipus de construcció és un parament de pedres de diferents mides tallades a cops de maceta en filades.

Té una escala exterior adossada al mur per pujar al campanar d'espadanya de dues obertures.

Sarcòfag romànic de pedra, format per la caixa i la tapa, de forma trapezoïdal. Té 85 cm de llargada, 60 cm d'amplada i 55 d'alçada. La tapa, sense decoració, triangular, amb els tres vèrtex a bisell de 5 cm. La caixa presenta una decoració central amb una creu dins un cercle, molt semblant al motiu decoratiu del sarcòfag de l'església de Santes Creus, també al Solsonès. Respon a la tipologia de sarcòfags d'albats. Es troba adossat al mur de tramuntana exterior de l'església de Sant Just.

Notícies històriques

L'acta de l'església de Sant Esteve d'Olius , any 1079, dóna ja notícia d'aquesta església de Sant Just de Joval.

El bisbe d'Urgell la donà a la parròquia d'Olius, o a la seva jurisdicció. Al 1792 era titulada Sant Salvador de Sant Just, sufragània d'Olius. En la comptabilitat s'hi troba que durant els anys 1749 a 1791 foren els administradors en Celdoni Ferrer i abans el seu pare. La nota d'entrades que donà Celdoni fou de 898 lliures i les despeses pujaren 864 lliures durant aquests quaranta dos anys. En aquest temps es feren les obres que desfiguraren una mica els trets romànics de l'església, un d'ells és l'escala adossada per pujar al campanar.”