Església de Sant Julià de Viladebages – Olius / Solsonès

Església

Camí

Mas Viladebages

I T I N E R A R I

El punt d’inici és el mateix que mena a la Masia de la Torre de Flot i després a la Capella de Sant Prim

Situació: En terrenys de Brics, una de les quatre entitats de població d'Olius, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 01/07/2017:

Punt d'inici: Circulant per la carretera C-451 -  (Guissona / Biosca / Solsona) – (Al mapa de Google també apareix identificada amb la denominació C-75), en un lloc (0)  d’aquesta via, situat a 41 57 56.8 01 30 27.0, a tocar del PK nº 50, prenem una sortida indicada per anar a Brics, situat a uns 2 km.

(1) – A 41 57 19.2 01 30 45.7 Desviació. Continuem per l'esquerra, indicat – Torredeflot.

(2) -  A 41 57 18.3 01 30 54.1 sobrepassem el trencall que mena a la Masia de Torre de Flot,  continuant per l'esquerra.

(3) - Deixem enrere, a la dreta, les instal·lacions de la Granja Godall (41 57 41.4 01 31 26.5) .

(4) – A 41 58 01.3 01 31 42.7 – Desviació: Continuem per l'esquerra en baixada.

(5) – A 41 58 00.3 01 31 43.5 – Desviació, sembla ser que per l'esquerra ens portaria a la masia de Viladebages (*). Nosaltres escollim anar per la dreta.

(6) – A 41 57 53.0 01 31 45.0 Vàrem aparcar el cotxe i ens vàrem disposar a continuar el camí  a peu.

A partir d’aquí vàrem dirigir-nos intuïtivament cap a la zona on de lluny ja havíem vist l'edificació. No hi ha sender. Vam anar caminant pels vorals dels camps. Això, tot i semblar tant senzill, sobre el mapa, no ho és. Els terrenys estan disposats a diferents nivells. No es pot passar fàcilment d’un nivell a l'altre, cal localitzar una mica més endavant o més enrere, la posició més adient per poder baixar.

En qualsevol cas, amb una mica de paciència, ho vàrem aconseguir.

1 - M A P A del recorregut, des del punt (0) al punt (5). A partir d'aquest darrer lloc, Google Maps ja no reconeix com a transitable la resta de l'itinerari.

2 - M A P A – Detall de la darrera part del recorregut, confeccionat manualment, a partir d'una captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals.

Notes – Catalunyamedieval.

• (*) - Potser alguna persona es planteja el perquè no vàrem accedir al mas pel camí que tant clarament apareix al mapa. Doncs cal dir que, bastant abans d’arribar al mas, al bell mig del camí, hi ha una cadena que impedeix el pas als vehicles a motor ...
  • Lògicament, la gràfica del recorregut de la darrera part del camí, que oferim al segon mapa, és orientativa.
  • Caminar pel voral dels camps, potser no deu ser de gaire bon grat del pagès propietari dels terrenys, quan aquest encara estan sembrats. Nosaltres hi hem accedit al mes de Juliol, quan ja s’ha recollit el gra...
  • També en aquest cas, caldrà tenir en compte el possible estat del terreny. Després d’unes intenses pluges, ens podem trobar maniobrant per uns terrenys completament enfangats ...

“ Descripció

Església dels segles XI- XIII, d'una sola nau i un absis quadrat. Mides: 5X8,80m. La nau coberta amb volta apuntada. Orientada nord-est.

Construcció: modificada; nau i absis coberts amb volta apuntada no d'origen, motllura de pedres trapezoïdals amb bisell als murs laterals de l'absis.

Parament de grans pedres treballades a cop de maceta en filades; les que volten la finestra i les dels angles són treballades a punta. Les pedres angulars de l'absis tenen l'angle arrodonit; les de la nau són d'aresta viva.

Podi de 40 cm. d'alçada màxima agafant quasi tot el mur oest-nord-oest de la nau.

Porta al frontis amb grans dovelles. Finestra al mig de l'absis, d'una esqueixada i arc de mig punt monolític.

Notícies històriques

Aquesta església no està esmentada a l'Acta de Consagració i Donació de la Catedral d'Urgell de l'any 839.

Es troba a prop de la masia de Viladebages i està dedicada a Sant Julià.”