Masia de la Torre de Flot – Olius / Solsonès

I T I N E R A R I

El punt d’inici és el mateix que el que mena a la Capella de Sant Prim i també a l’Església de Sant Julià de Viladebages.

Situació: En terrenys de Brics, una de les quatre entitats de població d'Olius, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament, està habitada.

En el nostre cas, a l'arribada a la casa, vàrem trobar-hi el propietari, el senyor Ramon, que ens va donar tota classe de facilitats per poder realitzar aquest petit reportatge fotogràfic i amb el que vàrem compartir una estoneta d’agradable conversa.

Des d’aquesta pàgina el saludem de nou ben cordialment, agraint-li les seves atencions.

Accés – Visitada el 01/07/2017:

(0) - Punt d'inici: Circulant per la carretera C-451 -  (Guissona / Biosca / Solsona) – (Al mapa de Google també apareix identificada amb la denominació C-75), en un lloc (0)  d’aquesta via, situat a 41 57 56.8 01 30 27.0, a tocar del PK nº 50, prenem una sortida indicada per anar a Brics, situat a uns 2 km.

(1) – A 41 57 19.2 01 30 45.7 Desviació. Continuem per l'esquerra, indicat.

(2) – A 41 57 18.1 01 30 55.1 Desviació. Continuem per la dreta. Indicat: Torredeflot: 0,4 km. Entrem a camí de terra, perfectament transitable.

(3) - Localització: N 41 57 16.2 E 01 31 11.2 – Altitud: 769 m. Aparquem a l'entrada de la propietat.

M A P A del recorregut – Aproximadament uns 2 km.

“ Descripció

Gran masia de planta rectangular, amb diversos edificis adossats. Es construí al costat de l'antiga torre de defensa.

Està orientada nord-sud, la façana principal està a la cara sud amb una gran porta d'arc de mig punt i grosses dovelles, trencada per una gran balconada construïda posteriorment.

A la cara nord i a la cara oest, resten finestres amb decoracions gòtiques. Parament de pedres irregulars unides amb morter. La planta baixa amb sòl de pedra i volta de canó.

Notícies històriques

En la documentació del segle XII, trobem ja referències de la masia de Torre de Flot, construïda damunt i al costat de l'antiga Torre de Flot (1078), no eren torres esveltes de pedra , sinó construccions militars que es feien al costat dels camins rals, per la defensa del país i que posteriorment (a partir del segle XII), esdevingueren habitacles dels propietaris de les finques, un cop aquestes havien perdut la seva missió, es van destruir amb la mateixa facilitat amb que foren construïdes i quedant a la casa el nom de "torre".

Als segles XV i XVI es feren grans reformes a la casa, són d'aquesta època les finestres amb decoracions gòtiques que encara resten a la masia.