Església de Santa Maria de Vilaró – Olius / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d’Olius, una entitat de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms: Santa Maria del Puig - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 02/07/2017:

(0) - Punt d’inici - Carretera C-26, circulant en sentit Berga / Solsona,  a tocar del P.K. nº 113 - 41 59 42.9 01 35 41.0 – Enseguida deixem la C-26 entrant, a la dreta,  a una via lateral – (1) - 41 59 41.2 01 35 37.8

Passem pel bell mig del llogaret de Can Cases (habitat)  i a la sortida – (2) - 41 59 39.8 01 35 33.9  ens enfilem per un camí de terra.

(3) - Anant amb un 4x4, hem aparcat al voral d’aquest camí. En qualsevol altre cas, hauríem de deixar el cotxe amb anterioritat.

Després, hem cercat l’ermita de manera intuïtiva, muntanya amunt, camp a través, seguint la direcció en el sentit que havíem memoritzat prèviament i que en definitiva ens hauria de dur al tros de terreny que es veu al mapa de Google. L’esglesieta està al voral d’aquest terreny.

Aquesta descoberta, ni ha estat gens fàcil, ni gens còmode.

Captura de pantalla de Google Maps complementada amb anotacions manuals

Santa Maria de Vilaró es dreça en un indret solitari del serrat de Santa Maria.

És una edificació romànica modificada. La primitiva església fou escapçada i en lloc del absis s'allargà la nau i afegí un nou absis semicircular.

Aquest tram de la nau és cobert amb volta de canó apuntada i el que correspon al temple més antic va ser reformat i cobert amb volta de llunetes. L'absis presenta una finestra de doble esqueixada i una cornisa decorada amb dos relleus circulars amb el motiu d'una flor.

La porta actual es troba al frontis i és fruit d'una reforma del segle XIX, moment que també es construí l'espadanya que el corona.

Notícies històriques

La primitiva església es deia Santa Fe d'Anseresa. Surt citada en l'acta de consagració de Sant Esteve d'Olius.

Per construí la nova, fou escapçada l'any 1079. L'any 1163, Pere del Vilaró i la seva esposa Bernarda, entre altres llegats, deixen a Santa Maria del Vilaró la meitat del mas de "Bello Solano" (Bell Solar), que posseïen junt amb Bernat de Vilaró, a l'any 1163, eren els primers temps en que entraren en la possessió del mas d'Anseresa.

Al segle XVI, Santa Maria del Vilaró s'anomenava Santa Maria del Puig, s'hi celebrava la missa en la festa de l'Anunciació i l'hereu del Vilaró pagava les despeses i donava dinar al rector i altres capellans si n'hi havia.