Església VELLA de Sant Martí de Joval – Clariana de Cardener / Solsonès

espereu…

L’itinerari per accedir a aquesta església és exactament el mateix que el que mena a l’Església NOVA de Sant Martí de Joval, situada molt a prop.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Just i Joval, una de les quatre entitats de població disseminada del municipi de Clariana de Cardener, a la comarca del Solsonès – (Lleida).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible.

Altres noms: Antiga església de Sant Martí de Joval - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 28/04/2017:

El punt d’inici de la descoberta d'avui ha estat el següent: Circulant per la carretera C-55 (Cardona / Solsona) i en aquest sentit, en un punt (0) – (41 58 58.2 01 33 13.4) situat entre els PK 77 / 78 d’aquesta carretera, hem pres una sortida a la dreta. Hi ha un indicador: Camí de Puigsec.

(1) – A 41 59 20 01  33 48 trobem una desviació: Continuem per la dreta. Indicat, entre altres, Joval.

(2) – A 41 59 21 01 34 16 trobem una desviació: Continuem per l'esquerra. Indicat: Sant Martí de Toval.

(3) – A 41 59 12.7 01 34 45.9 trobem una desviació: Indicat. Seguim per la dreta.

(4) - Localització: N 41 58 44.3 E 01 35 14.4 – Altitud estimada: 642 m.

M A P A del recorregut

Altres: No ha estat gens senzilla la localització d’aquesta edificació, situada dalt d’una petita alçada, força inaccessible per quasi tots els costats i amagada entre l'arbreda.

No hi ha cap camí concret per arribar-hi, llevat d’unes petites sendes que han deixat anteriors visitants.

Tampoc ajuda la situació de la icona corresponent en el mapa de Google, doncs la posició no és exacta i per altra banda, i degut també a la vegetació, no són visibles en el mapa aquestes restes.

O sigui que cal investigar dins de la possible zona de situació. Facilitem tot seguit un planell simplificat d’aquesta zona.

Una altra possible forma de pujar-hi, és situar-se en un racó de la carretera que trobarem una mica abans d’arribar a l’església NOVA. No hi ha cap indicació. Hi ha espai per aparcar.

Cal enfilar-se pel voral de la carretera i caminar en paral·lel, en sentit ascendent.

“ Descripció

Antiga església d'una nau de la qual només en resta l'absis. La coberta de la part conservada és a dues vessants i la planta és lleugerament trapezoïdal. Hi ha dues obertures d'una sola esqueixada.

L'absis es tancat per un mur i una porta d'arc de mig punt adovellada, a l'indret n hi havia l'arc triomfal. De la resta de l'edifici només queden uns petits rastres.

Aquesta església era situada dins l'antic terme del castell de Joval.

El terme de Joval s'esmenta en un document de l'any 977, però no es menciona cap església.

A finals del segle X, o principis del XI, aquesta església es menciona com a depenent de l'església de Solsona però la separació amb aquesta es produí aviat perquè l'any 1071 Arnau Mir de Tost, al seu testament, reconeix que tenia la parròquia de Joval pel seu comte Ermengol d'Urgell.

Les funcions parroquials les ha mantingut fins a l'actualitat però en un edifici més nou.”