Església de Sant Quirze i Santa Julita – Muntanyola / Osona

Situació: A Muntanyola, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. VisitableAjuntament de Muntanyola.

Altres noms: Rectoria de Sant Quirze i Santa Julita - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 13/05/2018:

S’hi accedeix per carreteres asfaltades. Hem introduït les coordenades de destinació i el nostre navegador ens hi ha portat sense cap problema. Carretera BV-4317, entre els PK 5/6.

Altres:

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació – (Maig 2018):

Edifici de nau única amb la capçalera orientada a llevant, sense absis.

El portal d'entrada es troba a ponent; és construït amb dovelles de pedra blanquinosa, i al damunt s'hi forma un frontis triangular amb una fornícula que conté les imatges de Sant Quirze i Santa Julita. A sobre s'hi obre un òcul.

Al sud-est hi ha el campanar de torre adossat i cobert a quatre vessants. A la part de migdia l'església s'uneix a la rectoria. A l'interior la nau presenta capelles laterals; les de la part esquerra es comuniquen entre si. Són cobertes amb volta quatripartita amb un medalló al centre.

La nau està dividida en quatre trams, a cadascun dels quals s'hi descriuen formes ovals amb decoracions d'estuc.

Al mur de migdia es troba adossada la rectoria de l'església. És una casa de planta rectangular amb el carener paral·lel a la façana, que és orientada a ponent. La vessant de llevant és més prolongada que l'altre. Presenta un cos de galeries orientat a migdia i adossat al temple. A la part posterior hi ha un hort, al costat del cementiri. Consta de planta baixa i dos pisos. El portal d'entrada és de forma rectangular, amb la llinda decorada amb motius eclesiàstics. S'hi han construït annexes per tal d'habitar-los com a colònies, fet que ha modificat l'antiga estructura. És construïda amb pedra, amb afegitons de totxo.

Notícies històriques

Hi ha notícies de l'existència de l'església de Sant Quirze des de l'any 938, i fou renovada i consagrada de nou l'any 1177.

Malgrat els seus origens preromànics conserva pocs elements d'aquest estil ja que durant el segle XVIII fou transformada i reconstruïda a la manera barroca.

L'interior és decorat amb cinc retaules barrocs del taller dels Real i Gros, i presenta certa unitat dins d'aquest estil. L'altar major s'atribueix a Lorenzo Mercanti, mestre italià.

L'església, però, ha tingut diverses fases de les que en queden poques mostres: de la preromànica es conserven restes de l'antiga capçalera trapezoidal i d'una torre de base circular situada a migjorn; de l'etapa romànica es distingeix les restes d'un absis semicircular; del tercer quart segle XVI daten la primera capella de la banda nord de l'església i de la segona meitat del segle XVII és la segona capella.

Actualment té cura de l'església el rector de Santa Eulàlia de Riuprimer, que hi celebra missa una vegada al mes. A la rectoria hi ha les següents dates gravades: 1784 a la llinda del portal, 1789 a la del balcó tapiat. També apareix la data 1790.”