Església de Sant Pere de Falgars – La Vall d’en Bas / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Vall d’en Bas, municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa - (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada: 01/06/2018.

0 - Punt d’inici: Un lloc situat a 42 03 07.6 02 28 17.7 això és, exactament, al lloc on hi ha la fita del PK nº 34 de la carretera C-153, on prenen una sortida indicada: Sant Pere de Falgars a 9 km.

A partir d’ara, circularem tota l’estona per una carretera perfectament asfaltada, tot i que no és gaire ampla.

Arribats a destinació, donades les reduïdes dimensions del llogaret, és senzill de localitzar l’església. Aparcament al costat.

La introducció d’aquestes dues coordenades en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 6,2 km.

“ Descripció

Edifici molt transformat que conserva l'estructura original: una sola nau, absis semicircular i campanar de torre.

La part superior del temple sembla refeta.

A la part baixa de l'absis es conserva la decoració de lesenes que es devia completar amb un fris d'arcuacions.

La nau va ser ampliada amb capelles laterals i el campanar, que originalment estava separat de l'església, va quedar integrat.

El campanar presenta finestres quadrades que no semblen originals i per sota d'aquestes hi ha un fris de quatre arcuacions llombardes.

El parament està format per petits carreus allargassats, escairats senzillament en filades uniformes i irregulars travades amb morter.

L'església està situada a l'altiplà del Cabrerès, sota el castell de Sant Miquel de Castelló.

Notícies històriques

Apareix documentada com a parròquia als segles XI i XII, en la documentació del bisbat de Vic, al qual pertany.

Del segle XIII no hi ha notícies, però al segle XIV, el rei Pere III donà a Ramon d'Empúries tots els drets que li pertanyien del castell de Castelló d'en Bas i de la parròquia de "Sancti Petri de Falgars".

A finals del segle XIV el castell de Bas i la parròquia de Sant Pere s'escripturen com a propietat del Marquès d'Aitona.

Aquest temple patí els efectes dels terratrèmols de 1428 però fou ampliat i modificat en èpoques posteriors.

El 1536 es va renovar el presbiteri i es col·locà un retaule de Joan Ribó que posteriorment fou substituït per un altre del barroc que desaparegué el 1936.

Una restauració posterior reportà unes pintures murals a l'absis, originals del vigatà Lluís costa.

El 1583 es reformà la façana, segons consta al portal dovellat. Deixà de tenir culte l'any 1974. “