Capella de Sant Romà – Vall d’en Bas / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Joanetes, entitat de població de la Vall d’en Bas, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XIII -  Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada: 01/06/2018.

Per accedir-hi ens hem limitat a introduir al nostre navegador les coordenades de destí. Hem arribat a la població mitjançant la carretera GIV-5273.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

“ Descripció

Temple romànic modificat. De l'estructura primitiva només es queda una nau amb volta de canó però degut a les ampliacions, ha arribat als nostres dies amb planta basilical. A la façana principal hi ha uns afegits del segle XVIII que es diferencien clarament dels romànics.

Resten a l'església 3 peces romàniques importants: dos permòdols amb forma de cap d'home i d'una fera i una pila baptismal.

Hi ha una llinda de pedra que dóna a la sagristia, amb un relleu en forma d'estrella de 8 puntes datada al 1737.

Aquesta gran església està situada sota els cingles del Puigsacalm,

La construcció original és del primer romànic, feta amb materials més rudimentaris i que foren substituïts per les restes romàniques que es conservaren, que es poden datar del segle XII.

Sembla que fou restaurada l'any 1737, si bé hi ha peces, com a l'entrada, que són d'altres edificacions.

El campanar, més modern, va ser acabat el 1910.”