Església de Sant Pere d’Aüira – Campdevànol / Ripollès

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Al terme municipal de Campdevànol (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Boniques vistes.

Altres noms:

Accés - Visitada el 31/08/2012:

Iniciem l’itinerari davant de la porta d’entrada al cementiri de Campdevànol (42 13 30  02 09 50). Aquí s’inicia un camí, (Al mapa de Google se l’identifica com a camí de Campdevànol, al final (O al principi) del carrer Batllia), amb un indicador, asfaltat, força estretet al principi, fins que al cap d’una estona es transforma en una pista de muntanya, més ampla.

Cal circular sempre per la pista principal, obviant intuïtivament alguna desviació, fins arribar a un lloc  situat a les coordenades 42 14 57.81 02 08 33.00, on hi ha una bifurcació. Ens cal seguir per la dreta i al cap de poca estona ja haurem arribat a Sant Pere.

La distància total ha estat d’uns 6 km. Durant el recorregut trobarem un parell de petits indicadors. Recomanem la utilització d’un vehicle 4x4.

Localització: N 42 14 49.03 E 02 08 45.47 – Altitud: 1100 m.

Altres:

“ Sant Pere d'Aüira

La parròquia de Sant Pere d'Aüira , és coneguda des de l'any 1150. En les primeres llistes de parròquies de la diòcesi de Vic, dels segles XI i XII, apareix esmentada com "Sto. Petro de Auire" o "Auira".

L'església actual fou reconstruïda al principi del segle XIII i consagrada el 6 de juny de 1235 pel bisbe de Vic, Bernat Calbó.

L'església és un senzill edifici d'una nau rectangular amb volta de canó, acabada en un absis semicircular , el qual s'obre directament a la nau. Junt a l'obertura de l'absis , a cada costat de la nau hi ha dues capelles de planta rectangular, les quals donen a l'església una planta en forma de creu llatina.

El temple és il·luminat per dues finestres, una al fons de l'absis i una altra a la façana migjorn, on hi ha oberta la porta , molt simple, coberta amb un arc de mig punt. Cadascuna de les dues capelles té dues espitlleres que completen la il·luminació de l'edifici.

Actualment s'hi celebra un aplec el diumenge després del dia de Sant Pere, si és que el dia de Sant Pere no s'escau ja en diumenge, organitzat pels Amics de Sant Pere d'Aüira, que radiquen a Campdevànol i tenen cura de la seva restauració i conservació. “.

  • Actualment s'hi celebra un aplec el diumenge desprès del dia de Sant Pere (si no és que sant Pere s'escau ja en diumenge), organitzat pels amics de Sant Pere d'Auïra, que radiquen a Campdevànol i tenen cura de la seva restauració i conservació.

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Ripollès : Veure en un mapa més gran.