Castell de Blancafort – Gombrèn / Ripollès

Vista del cim on suposadament havia estat edificat el castell de Blancafort.

Situació: Al municipi de Gombrèn (Ripollès) – Girona.

Època: Medieval - Documentat des del segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Desaparegut. Lliurament accessible.

Altres noms: Castell de les Dames - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 14/11/2009:

L'itinerari proposat comença al poble de Gombrèn. Aparquem el cotxe i ens disposem a caminar. Cal localitzar el carrer anomenat Camí de Montgrony (N 42 14 59 E 02 05 27).

Aquí hi ha un cartell de color verd, de senderisme, que indica per anar al Santuari de Montgrony i Castellar de N'Hug. Un altre cartell assenyala, en la mateixa direcció, per arribar a Cal Xicot i Pomanell.

Ens posem en marxa per aquest carrer, on a l’inici, al ciment del terra, algú hi ha gravat: 1985 – Toni, Pep e Isidre. Al cap de ben poc el carrer ja es transforma en corriol, travessem una riera

i a partir d’aquí anem pujant per un caminet ben definit, no hi ha pèrdua possible.

Deixem enrere la petita capella de Sant Francesc.

Arribats a dalt d’un coll trobem dos cartells: un indica per anar a Montgrony (cap a la dreta) i l'altre per anar a Can Pomanell (cap a l'esquerra).

Continuarem per aquesta darrera direcció i en un tres i no res arribarem a aquesta masia

(42 15 19.17 02 05 04.68. Els habitants de la casa ens indiquen el lloc on es suposa que hi havia hagut el castell de Blancafort, més conegut com a castell de les Dames: davant per davant de la masia.

El camí continua per la part posterior del mas i planejant, gira cap a l'esquerra, per dirigir-se cal al turó que ens han indicat. A la part final del recorregut pràcticament desapareix el camí, però de manera intuïtiva arribem fàcilment al lloc assenyalat.

Al cim, una petita planura erma, no hem estat capaços de localitzar ni el més mínim rastre d’aquesta construcció.

La durada de la caminada ha estat d'uns 45 minuts. Enlloc hem trobat cap tipus de cartell que fes referència a aquesta edificació.

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Es coneix el setial del castell però no hi ha cap mur visible.

Notícies històriques

Aquest castell formava part de les defenses de la vall de Gombrèn i el seu terme sembla que s'estenia per tota la vall.

Es documentat per primera vegada l'any 1246, quan Jaume I vengué als senyors de Mataplana en franc alou diversos béns, entre ells aquest castell i la vall de Gombrèn.

Per casament el castell passà al patrimoni dels comtes de Pallars.

L'any 1376 el comprà el monestir de Sant Joan de les Abadesses.