Pont de la cabreta – Campdevànol / Ripollès

Situació: Al municipi de Campdevànol (Ripollès) – Girona.

Època: Segle X – Romànic – (Pat.mapa) - Generalitat de Catalunya - Enllaç trencat.

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.

Estat: Restaurat. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 31/08/2012:

Procedents de Ribes de Fresser i circulant per la carretera N-260 en sentit sud, una mica abans d'arribar a Campdevànol, en un punt d'aquest vial situat entre els PK 114-113 (més aviat a tocar d'aquest darrer), coordenades 42 14 57.85 02 09 54.60, trobarem una desviació a mà dreta que dona accés a un curt tram de l'antiga carretera, que ara ha quedat fora de servei amb l'entrada en funcionament de la variant, però que es troba en perfectes condicions.

Aparcarem còmodament i després de la visita seguirem per aquest tram de carretera, que al cap d'uns dos-cents metres s'incorpora de nou a la carretera general.

Davant del pont, a l'altra banda del riu hi ha un bonic saltant d'aigua sobre el riu Fresser.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

“ Descripció

Es tracta d'un pont situat sobre el riu Freser, quan la vall es comença a eixamplar, a uns 2 km al nord de Campdevànol.

El pont es veu anant de Campdevànol a Ribes de Freser, després de passar la colònia Herand, a mà esquerra.

El pont és de doble vessant o d'esquena d'ase, amb una longitud de 53 m.

L'arcada principal té 23 metres de llum i una alçada sobre el riu de 13 m.

L'arcada de ponent, d'època romànica juntament amb l'estrep oriental del pont, té una amplada de llum de 6.90 m.

A ambdós costats de l'arcada gran, n'hi ha dues que tenen la funció de fer el pont més lleuger i afavorir el pas de riuades sense que es produeixin desperfectes.

L'amplada del pas del pont és de 2,80 m, incloent les baranes que mesuren 40 i 38 cm respectivament.

L'aparell romànic està format per carreus allargats d'uns 15 x 30 cm, n'hi ha alguns de col·locats verticalment.

Les dovelles de l'arcada lateral són ben treballades i fan uns 15 x 30 cm.

La part romànica d'aquest pont podria datar del segle X.

Notícies històriques

El nom del pont en realitat procedeix de l'abat Oliva Cabreta, fundador del monestir de Ripoll, que el va fer construir."

• Per complementar les dades anteriors, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Campdevànol, la següent informació (Setembre 2012):

" El pont de la Cabreta

“ Pont situat sobre el riu Freser, en el punt on la vall es comença a eixamplar.

Formava part de l'antic camí ral que anava de Ripoll a la Cerdanya.

Abans de construir-se la carretera de Barcelona a Puigcerdà, el pont de la Cabreta era pas obligat de tots els vianants que es dirigien a la Cerdanya.

Es creu que l'havia fet construir el comte Oliba Cabreta I de la Cerdanya - Besalú.

La part romànica d'aquest pont data del segle XI i, en conjunt, la part més antiga es conserva al final de l'estrep oriental i, sobretot, a la banda de ponent, on encara podem veure una arcada romànica amb una amplada de llum de 6,90 m .

A llevant seu hi ha un altre petit arc; aquesta obertura és situada a un nivell superior, a 3,50 m del terra actual.

Al costat oposat, a ponent de l'arcada romànica, a un nivell baix, hi ha un altre arc petit, cobert també amb una volta de mig punt i amb una amplada de 2,10 m .

El pont consta d'un sol arc de gran alçada.

La longitud total d'aquest pont de doble vessant és d'uns 53 m i té una amplada de 2,80 m.
El pont de la Cabreta ha sofert diverses reconstruccions i transformacions.

L'arcada central, que té 23 metres de llum i una alçada -fins al nivell actual de l'aigua- de 13 metres, fou refeta en època moderna, segurament per haver-se ensorrat l'arcada romànica arran d'una riuada.”

Ripollès : Veure en un mapa més gran.