Església de Sant Martí del Puig de la Baga – Gisclareny / Berguedà

Església de Sant Martí del Puig de la Baga – Gisclareny

Situació: En terrenys de Gisclareny, municipi de la comarca del Berguedà - (Barcelona).

Època:  Segle XI – Romànic -(Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. El dia de la nostra visita, era accessible lliurament. A la vora hi ha un antic mas, del segle XV: La masia del Puig de la Baga.

Accés - Visitada el  22/07/2011:

Per arribar-hi i per a altres informacions, us invitem a visitar la nostra pàgina del Castell de Murcurols.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó i coronada amb un absis a llevant.

És de reduïdes dimensions i amb parament de pedra irregular, disposat en filades i unit amb morter.

L'absis té una finestra d'arc de doble esqueixada i sense cap altre tipus d'ornamentació.

La porta d'entrada, al mur de migjorn, està feta amb carreus de pedra diferents dels de la resta del parament i es tracta d'un arc de mig punt adovellat.

A ponent s'alçà un gros campanar d'espadanya, amb dues obertures.

L'edifici ha sofert moltes modificacions, sobretot al afegir-s'hi dos cossos, a mode de capelles laterals al mur de migjorn i tramuntana.

Al centre de la nau i hi han unes escales que baixen al centre de la cripta amb sostre encofrat, segurament una fosa funerària d'època posterior al romànic.

Notícies històriques

Sant Martí és actualment sufragània de l'església parroquial de Gisclareny però en origen fou parròquia.

El 1255 el prevere Balaguer en tenia cura, després d'una avinença feta entre el prior de St. Jaume de Frontanyà i el capellà J. Pruners.

Els clergues que regien l'església del Puig obtenien com a benefici les seves rendes i també els de l'església de Gavarrós.

A finals del s. XIII (1289) el capellà de St. Martí del Puig de la Baga fou multat pel bisbe d'Urgell perquè vivia concubinàriament.

El 1368 l'església era sufragània de Santa Maria de Gisclareny. A finals del s. XVIII ho era St. Miquel de Trubians.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, el següent fragment de text (Gener 2014):

" A la dreta del Bastareny hi ha l'església de Sant Martí del Puig de la Baga, que antigament havia estat parròquia i de la qual hi ha notícies des del segle XIII. Més tard fou sufragània de la de Gisclareny i, al segle XVIII, de la de Sant Miquel de Turbians.

L'edifici data probablement del segle XI; té un ample campanar d'espadanya, és format per una nau no gaire gran, coberta amb volta de canó, i acaba en un absis semicircular.

Modernament hom hi ha afegit dos annexos, a banda i banda, a manera de capelles laterals.

Prop de l'església hi ha la gran masia del Puig, que ja apareix esmentada en documentació del segle X."