Església de Sant Martí de Vilapedrers – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Navès, entitat de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Exteriorment potser no presenta pas mal aspecte, malgrat que hi apareixen algunes esquerdes. No és accessible lliurament. En el nostre cas, vàrem tenir la sort de trobar al jove propietari, en Josep Roses, que ens va donar tota classe de facilitats per fer aquest petit reportatge gràfic.

Des d’aquesta pàgina, el saludem de nou molt cordialment.

Malauradament, ni l’hora ni el temps ens eren propicis. Les fotos no han sortit gaire lluïdes.

Altres noms: Sant Martí de Vora Linya - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 06/07/2017:

(0) - Punt d’inici: 41 59 29.2 01 37 46.4 És un lloc de la carretera C-26 - (Berga / Solsona), entre els PK 117 / 116 on prenem una sortida indicada: Santa Llúcia - Restaurant. Circularem per la carretera que a Google Maps s’identifica com a carretera de Sant Ponç.

(1) - A 41 59 24 01 37 49 - Desviació. Continuem per la dreta. Indicat: Restaurant Santa Llúcia.

(2) – A 41 59 13.7 01 37 50.2 Punt per comprovar que “anem bé”. Deixem una pista poliesportiva a l’esquerra. Seguim.

(3)  - A 41 57 52.8 01 37 14.3 – Desviació: Continuem per la dreta, indicat Cal Roses de Linya i altres.

(4)  - A 41 57 57.6 1 37 09.3 – Desviació. Continuem per l’esquerra, asfaltat.

(5)  - A 41 57 55.7 01 37 03.5 – Deixem carretera asfaltada i entrem a camí de terra, transitable. No hi ha indicador però encara no als cent metres, arribem a Cal Roses.

(6) - Localització: N 41 57 58.9 E 01 37 01.8 - Altitud: 681 m.

Introduint les coordenades anteriors en un mapa de Google, es genera automàticament el següent

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 3,8 km.

Església romànica molt reformada. De la nau primitiva no es conserva res.

Absis romànic rodó, sobrealçat, amb el con desaparegut i substituït per una coberta a una vessant.

De la nau desapareguda, tan sols resta tocant a l'actual mur sud, un mur d'un metre d'alçada, el qual indica que l'antiga nau s'unia amb un encaix a l'exterior. Està orientada a l'est.

La porta romànica ha desaparegut. A la llinda de l'actual porta apareix la data de 1771.

Finestres romàniques a l'absis, una al centre i l'altra més cap al sud, de dues esqueixades i adovellades, amb arc de mig punt.

El parament és de carreus en fileres, treballats a punta. Podi de 90 centímetres d'alçada màxima, envoltant tot l' absis i sense treball a punta.

L' església de Vilapedrers és d'estil romànic, actualment sense culte.

Es troba al costat de la casa de Vilapedrers i està dedicada a Sant Martí. Té adjunt el cementiri i molt propera, una antiga torre que formava part de l'anterior mansió senyorial.

Antigament, era sufragània de Navès i comprenia totes les cases de la serra en avall, entre les quals la de Duocastella i Can Angrill de Sant Grau.”