Pantà de Sant Ponç – Clariana de Cardener / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clariana de Cardener, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XX

Protecció: No procedeix.

Estat:  Bo, en servei.

Accés – Visitat el 28/04/2017:

En un dels nostres freqüents desplaçaments, amb ocasió de visitar la zona de Clariana de Cardener, on hi hem localitzat varies esglésies i ermites, hem anat a parar al Pantà de Sant Ponç.

Evidentment, no té res que veure amb l'època medieval. Però aquest bonic racó de la nostra geografia catalana bé val la pena de parar-s'hi una estona i contemplar-lo.

Així donem compliment a una de les nostres manifestacions (Altres - Qui som ?) quan vàrem començar aquesta pàgina:

“ ... També una de les aportacions que ens ha comportat aquesta tasca ha estat la de viatjar. (¿ "Te gusta viajar..." ?).

Moltes vegades hem fet bona la dita que l’important no és el destí, sinó el viatge. Però hem anat a llocs, a pobles de la nostra geografia catalana, on mai haguéssim “somiat” anar-hi, doncs no se’ns “hi havia perdut res”. I hem conegut llocs i persones encantadores i fins i tot no hem de descartar el component del gaudi gastronòmic.

Llocs que citem en los nostres pàgines, inserint-hi també si cal, alguna fotografia, d’alguna contrada i que si bé no tenen a veure “directament” amb el tema de castells, si que trobarem en els nostres desplaçaments pel mon, i creiem que val la pena veure.

En total voldríem que aquest treball fos útil tant als aficionats a la història i a las pedres antigues com ho pugui ser també per a les persones que vulguin fer una sortida lúdica o paisatgística.”

Localització: N 41 57 46 E 01 36 25, que correspon a un lloc de la zona sud del pantà, on circulant amb cotxe per la part superior de la resclosa, es pot “travessar” d’una banda a l'altra aquest petit “mar interior.”

Un ampli camí de terra, ben transitable,  permet fer la circumval·lació al pantà.

Altitud aproximada: 535 m.

Altres: De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2017):

“ Pantà del Cardener en terme de Clariana de Cardener (Solsonès).

Iniciat el 1949 per la Confederació Hidrogràfica dels Pirineus Orientals, fou inaugurat provisionalment el 1954 i definitivament el 1964; fou el primer pantà acabat a la conca del Llobregat.

Té uns 6 km de llarg i la cua s’apropa a la carretera de Solsona a Berga.

La resclosa fa fins a 60 m d’alçada i 309 de llargada.

Amb 24,7 hm 3 de capacitat, és destinat a la regulació del Cardener i el Llobregat.

Un branc de carretera que arriba de Santa Susanna (línia Manresa-Solsona, pel Cardener), hi facilita la pesca esportiva.”