Església de Sant Grau d’Anglerill – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Navès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Actualment és una casa de turisme Rural.

Accés – Visitada el 19/07/2017:

(0) - Punt d’inici: En un lloc - (41 55 56.5 01 39 31.2),  situat entre els PK 65 / 64  de la carretera C-55 – (Solsona / Cardona), hi ha una sortida d’aquesta via, degudament indicada: Casa de Pagès – Sant Grau. Continuarem en aquesta direcció.

(1) – A 41 57 18.2 01 38 52.9 -  Desviació: Continuem per l’esquerra. Indicat.

(2) – A 41 57 35.0 01 38 31.3 - Desviació: Continuem per l’esquerra. Indicat. Uns metres més i arribem al nostre objectiu. Hem aparcat al davant.

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada: 4,1 km.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

“ Descripció

Església amb trets preromànics, romànics i amb modificacions al segle XVIII. És de planta rectangular i d'una sola nau.

Preromànic: En resta la part baixa de les parets i dues finestres en espitllera, una a llevant i l'altra a migdia.

Romànic: Modificacions. Una finestra de doble esqueixada i un arc monolític a la paret sud.

Segle XVIII: Nou alçament de parets i allargament de la nau. Es va refer de nou l'arc de la porta, on apareix la data de 1664 i es van obrir noves finestres.

La construcció és de parament de carreus irregulars.

Notícies històriques

L'església de Sant Grau es troba tocant a l'antiga masia d'Anglerill, amb restes de construccions medievals.

Té pintures de l'època clàssica en l'interior, recobertes en part per una capa de calç, que representaven animals fabulosos i antigues al·legories, però a principis de segle van ser tapades, per considerar-les irreverents.

L'església de Sant Grau d'Anglerill, era sufragània de l'església de Sant Martí de Vilapedrers.”