Església de Sant Eudald de Jou – Montagut i Oix / Garrotxa

Situació: En terrenys de Montagut i Oix, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Accés – Visitada: 08/06/2018.

Advertència: Aconsellem circular amb un vehicle 4 x 4. El mal estat del terra en segons quins llocs i la presència dels desguassos que expulsen del camí l’aigua de la pluja, fan una mica incòmode el recorregut.

0Punt d’inici: Amb la col·laboració del nostre fidel TomTom ens hem desplaçat fins un lloc, (Carretera GIV-5221 - entre els PK nº 2 / 3), situat a 42 13 16.1 02 33 10.5 on conflueixen les carreteres N-260 i la GIV-5221, continuant des d’aquí per aquesta darrera via. Indicat: Oix i Beget. Circulem per un camí asfaltat.

1 – A 42 14 19.7 02 33 22.2 trobem una desviació. Continuem per la dreta, abandonem la  carretera GIV-5221. Indicat: Sant Eudald de Jou.

2 - A 42 14 32 02 34 21, al nostre quadern de viatge hi tenim anotat que hi ha una desviació. Continuem per l’esquerra, en baixada. Hi ha un indicador: Sant Eudald de Jou.  No ho veiem al mapa de Google, però de ser-hi, hi és ...

Entrem ara a un camí de graveta. El camí s’estreny. Aquest darrer tram d’uns set-cents metres aproximadament, fins arribar a destinació, és el tros amb més mal estat del recorregut.

La introducció de les coordenades anteriors (Des del punt 0 al punt 3), comporta la generació automàtica del següent

“Descripció

Edifici religiós, situat en un torrent, a mà dreta de la carretera de Castellfollit de la Roca a Oix. Per arribar-hi, cal agafar un camí de terra, que neix poc abans de la fàbrica de ciment de Ca'n Bundanci.

Tot i que ha sofert moltes modificacions, es conserva en la part baixa l'estructura romànica original, amb l'absis arrodonit, la volta apuntada i el campanar d'espadanya que s'insinua a la façana de ponent.

En el segle XVIII es construí la vivenda que ocupa tota la part superior de la nau, s'hi afegí el porxo d'entrada i s'adossà a la paret de migdia la galeria que es veu actualment. En aquesta mateixa època, hom modificarà la façana de ponent, obrint-hi dues finestres, una a cada costat de la porta.

Porta

Conserva les ferramentes d'època romànica malgrat que fou substituïda per una de nova al segle XVIII. El forrellat és acabat en cap de drac i presenta diverses decoracions geomètriques que es repeteixen a la resta de les ferramentes. Als batents de fusta es gravà la següent inscripció:

1651 · S // EUDALI ·

Notícies històriques

Sembla evident que el topònim Jou prové de la situació del temple a redós d'un collet de rostos suaus entre la muntanya del Cos i la Serra de Palomeres.

Apareix citada l'esglesiola a les "Rationes Decimarum Hispaniae" dels anys 1279 i 1280, amb la denominació "...eclesia de Jugo...".

Segons l'historiador Francesc Monsalvatje, l'any 1386 s'hi representaven unes funcions semblants als Autos Sacramentales castellans.”