Església de Sant Climent – Pinell de Solsonès / Solsonès

Església de Sant Climent–Pinell de Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Climent (O Sant Climenç), una de les cinc entitats de població de Pinell del Solsonès, un municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

És el poble més important del municipi (Hi ha la seu de l'ajuntament i l'única escola del terme municipal) i l'únic que té un nucli de poblament agrupat a redós del castell i de l'Església. Aquest nucli té l'estructura de vila closaWikipedia.

Estat: Exteriorment no presenta pas mal aspecte. No és accessible lliurament.  Hem aparcat al davant.

Adossant l’objectiu de la màquina de fotografiar a un dels vidres exteriors de la porta d’entrada, hem aconseguit, més malament que bé, una visió de l’interior de l’església.

A la vista del panorama que es veu, no sabem ben bé si l’església està en obres o és un magatzem de mals endreços.

Altres noms: Església de Sant Climenç - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 28/07/2017:

(0) - El punt d’inici és un lloc - (41 57 51.6 01 25 57), situat a la vora del  PK nº  10 de la carretera C-149 – (Solsona / Sanahuja ), on prendrem una sortida indicada: Sant Climent – 2 km.

Trobarem l’església, a la ... plaça de l’església.

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 2,1 km.

• De la pàgina web cultura.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

“ Descripció

Església d'una nau amb absis rodó. La nau està coberta amb volta de canó i té dos arcs torals i un arc presbiteral, tots de mig punt.

El mur sud ha estat buidat amb grans arcs per donar pas a una nau que es va construir l'any 1932 sobre l'antic cementiri.

Al segle XVIII, es va obrir el mur entre l'arc toral i el presbiteral per donar accés a la nova sagristia.

A la façana principal es troba la porta d'entrada, que imita el romànic, i una finestra en forma de creu.

El parament és de carreus en fileres. L'absis està decorat amb una gran cornisa. Finestra al absis de doble esqueixada i d'arc de mig punt format per dues dovelles: clau i contra clau i dues grans pedres acabant de formar l'arc.

Notícies històriques

Les primeres noticies documentals del lloc de Sant Climenç són del 1199 quan Ponç de Pinell donà a Guillem, espòs de la seva filla, els castells de Pinell, Miraver i "Sancto Clemente".

L'any 1375 apareix com a domini del comtat de Cardona i en el segle XVIII dins del batlliu de Solsona.

Fins l'any 1896 va ser església sufragània de Miraver, llavors va passar a ser sufragània de Pinell fins l'any 1909 que aconseguí la categoria de parroquial.”

La Vila closa de Sant Climent

Definició d’una vila closa: Una vila closa és una població protegida per muralles, originalment sense edificacions extramurs. És un tipus de població típic de l'edat antiga i de l'edat medievalWikipedia.

Vila closa de St Climent-Pinell de Solsonès

“ La vila closa actual té el seus orígens al castell i a la vila fortificada datada entorn dels segles XII-XIII quan passà del domini dels senyors de Pinell als de Cardona.

Cap al finals del segle XVI, els Cardona van transformar el castell en una casa senyorial.

De fet, darrera del castell i formant una vila closa amb una sola portalada d’accés, hi ha una sèrie d’habitacles, els quals configuren un conjunt medieval força ben conservat.

La vila closa de Sant Climenç té la peculiaritat que és la única que existeix al municipi de Pinell ja que al tractar-se d’un municipi amb nuclis disseminats no té pròpiament un casc urbà, per tant, el nucli de Sant Climenç faria les funcions de “capital” del municipi.