Antiga capella de Sant Ermengol – Pinell de Solsonès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Pinell de Solsonès, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida). Uns metres al costat, a sota, hi ha les restes de la Capella NOVA de Sant Ermengol - (Segle XIX).

Estat: Completament arruïnada. Poques pedres s’aguanten dretes. Lliurament accessible.

Altres noms: Sant Ermengol Vell de Madrona –  Wikipedia.

Accés – Visitada el 28/07/2017:

El camí per accedir a aquesta església és el mateix que el que porta a la Capella NOVA de Sant Ermengol, i que tot seguit detallarem.

(0) - El punt d’inici d’avui ha estat un lloc - (41 57 01.6 01 25 04.9) dins de la població de Sant Climent, on conflueixen els carrers que al mapa de Google s’identifiquen amb els noms de carrer església, carrer Msn Caelles i carrer Major. Continuarem per aquest darrer carrer.

(1) - A 41 56 45.3 1 24 16.3 – Desviació. Deixem l’asfaltat i entrem a camí de terra. Indicat: Can Cots a 0,2. Passarem per davant de la casa.

(2) – A 41 56 51.5 01 24 19.3 - Desviació. Continuem per la dreta. No hi ha cap indicador.

(3) - Localització: N 41 56 53.8 E 01 24 35.5 – Altitud: 802 m. Aparcament al final del camí. Tant aquestes dades com la pròpia posició de la icona en el nostre mapa, són aproximades, doncs no es pot precisar la col·locació, les restes, no són visibles.

Distància aproximada, recorreguda,  trepitjant camins de terra (des del  punt (1) al punt (3): Uns 600 metres, transitables.

Help – La manera més pràctica de localitzar aquesta ermita:

Situant-se de cara, al davant de la porta d’entrada a l’església NOVA, la capella que busquem està una mica enfilada, emboscada, a la nostra dreta.

M A P A d’aquest recorregut, proposat per Google Maps. La darrera part de l’itinerari NO és correcte, no reconeix com a transitables amb cotxe, camins que si que ho son.

A continuació oferim un mapa – Captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals.

Tot i que pugui semblar una mica complicat aquest recorregut, en el nostre quadern de viatge no tenim anotat que hagi comportat una especial dificultat aquesta descoberta ...

• Deixant enrere Sant Climent, continuant per la mateixa carretera que ens ha portat fins aquí, més endavant, trobaríem una sortida de la carretera que ens permetria accedir a la Capella de Santa Maria del Puit.

Església en runes d'una nau i tres absis rodons.

S'ha conservat la meitat nord de l'absis central fins a la finestra, la part baixa de l'arc presbiteral i la meitat de l'absis lateral del mur nord.

La nau ha desaparegut. El parament és de pedres regulars ben escairades i col·locades fent filades.”