Església de Sant Bartomeu de Torres – Fontcoberta / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vilavenut, entitat de població de Fontcoberta, municipi de la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció:  No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat:  Situada dins d’una propietat privada habitada. De lluny, a penes és visible la part superior de l’edificació, el campanar d’espadanya. Desconeixem el seu estat.

Accés – Visitada el 25/08/2017:

0 -  Punt d’inici42 07 41.3 02 48  34.7Carretera GIV – 5132. Hi ha un indicador: Les quatre soques (Actualment és un establiment de turisme rural, que deixarem a la nostra dreta durant aquest curt recorregut).

M A P A d’aquest itinerari – Recorregut aproximat: 1 km.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2017):

L'església de Sant Bartomeu es troba adossada a un mas.

L'edifici és molt simple, d'una sola nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada i absis semicircular a la capçalera, orientada a tramuntana. La façana principal presenta una porta dovellada i restes d'un arc rebaixat de carreus a una banda i l'arrencament d'una altra, que haurien conformat un antic porxo. L'interior mostra cornisa de pedra i paviment amb lloses de pedra. L'exterior mostra cornisa còncava als laterals i convexa a l'absis.

En aquest indret la tradició situa l'existència d'un castell.

També assegura que havia estat un priorat benedictí.

Segons Marqués-Corominas abans de 1212 hi havia una fortalesa anomenada Torres, que donà nom a un llinatge noble d'aquell lloc.

A l'Arxiu Diocesà consta que l'any 1253 els senyors de Espasens va fundar la capella i el priorat.

Hi ha un carreu aprofitat que presenta la data de 1632. La porta lateral dovellada té la data de 1622. Hi ha modificacions del segle XVIII amb una llinda cisellada.”