Església de Sant Andreu de l’Espà – Saldes / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A l'Espà, entitat de població de Saldes, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. A peu de carretera, davant de l'edificació, hi ha una petita placeta on hem aparcat el vehicle.

Accés - Visitada 25/08/2015:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi. A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6), indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400 (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

A tocar del lloc on hi ha la fita del PK nº 21 d'aquest vial (42 13 07.0 01 41 46.1) hi ha una sortida a l'esquerra, indicada per anar a aquesta església.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

" Descripció

L'església parroquial del veïnat de l'Espà està envoltada de construccions que desfiguren el conjunt.

De l'estructura primitiva de l'església romànica se'n conserva ben poca cosa.

Originàriament era un edifici d'una sola nau que, realçada amb posterioritat, estava rematada per un absis de secció semicircular; substituït modernament per altres estructures annexes.

Un dels elements originaris més ben conservats es la porta d'entrada que, situada a migjorn, es disposà amb dos arcs de mig punt adovellats i en degradació i rematada per una arquivolta de blocs estrets i llargs. El campanar es de secció quadrada i sembla ésser posterior a la romànica, del segle XIX.

Notícies històriques

Les noticies sobre St. Andreu de l'Espà són molt pobres. Atenent això, sabem que l'any 1299 Galceran de Pinós confirmà els privilegis que els comtes de Cerdanya havien concedit als habitants de Feners i a la parròquia "beati Andrea dex Espa" El topònim "Spadas" surt esmentat, l'any 961, per primera vegada en una donació al monestir de Sant Llorenç, a prop de Bagà. Amb el designi "Espaa", "Espada", "Laspa", "Aspà", etc. s'esmenta, a partir del s. XI, el castell d'aquest lloc.”