Ermita de San Antoni – Saldes / Berguedà

I T I N E R A R I

•  El camí per accedir a aquesta ermita és el mateix que el que permet l'accés al Conjunt de Feners.

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi. A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6), indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400. (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

A tocar del lloc on hi ha la fita del PK nº 20 d'aquest vial (Al costat mateix hi ha el Mirador de l'Espà)  (42 12 52.1 01 41 59.5) hi ha una sortida a l'esquerra, indicada per anar a Feners. Al cap d'una baixada d'uns 1500 m de recorregut, arribem a destí.

Situació: A Feners, caseria de Saldes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XVIII – (Generalitat de Catalunya.) *

Protecció: BCIL -  (Generalitat de Catalunya.) *

Estat: Pels materials de construcció que avui en dia l'envolten, pensem que s'estan portant a terme treballs de restauració.

Accés - Visitada 25/08/2015:

Donades les reduïdes dimensions del llogaret, no presenta cap dificultat, trobar-la.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

“ Capella de sant Antoni de Feners

Es tracta d'una església petita, d'una sola nau, amb presbiteri quadrat, coberta amb volta de canó interna i teulada a doble vessant de teula àrab.

Segueix la tipologia de les capelles barroques de la zona de muntanya.

Al mur de ponent trobem la porta, d'arc rebaixat amb dovelles i un ocul més amunt. Al costat de la porta hi ha una finestra i campanar d'espadanya.

A l'interior es conserven pintures murals al presbiteri i al sostre i també un retaule neoclàssic d'estructura arquitectònic a que acull la imatge del sant.

Aquesta església fou construïda al segle XVIII, moment d'augment de la població tal com es posa de manifest amb la construcció des les pallisses.

El conjunt fortificat de Ferners es troba al sud-est del municipi de Saldes, a la vall formada pel pas del riu Aigua de Valls al peu del Pedraforca. S'hi accedeix des d'una pista que surt a l'esquerra de la carretera de Saldes a Gósol.”