Castell de Moripol – Gósol / Berguedà

F O T O S

Castell de Moripol – GósolCastell de Moripol – GósolCastell de Moripol – GósolCastell de Moripol – Gósol

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Moripol, una caseria deshabitada del municipi de Gósol, a la comarca del Berguedà (Barcelona). Molt a la vora hi ha l'Església de Sant Vicenç de Moripol, i les restes de l'antic poblat de Moripol.

Època: Ho desconeixem.

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Molt malmès, enrunat i poques restes. Lliurament accessible.

Per accedir-hi, visiteu en primer lloc la nostra pàgina de l’Església de Sant Vicenç de Moripol.

En realitat, no en teníem ni idea de l'existència d'aquesta edificació. Quan estàvem visitant les restes del poblat de Moripol, vàrem veure un cartell de color verd, de senderisme, plantat a tocar del camí per on havíem arribat fins aquí, on s'indicava la situació d'aquest castell, tot just 600 metres més endavant.

Una vegada recorreguda aquesta distància, vàrem trobar un segon cartell,  (42 11 43.6 01 40 31.3) , que indicava la situació, a uns 200 metres, i la direcció a seguir.

Castell de Moripol – Gósol

Des d'aquest mateix lloc vàrem albirar, al davant nostre, dalt d'un turonet, farcit de vegetació, unes parets.

Calia continuar per una pista de muntanya situada als peus mateix d'aquest cartell, però l'estat del terra no invitava precisament a continuar motoritzats.

De manera que varem seguir a peu, baixant fins arribar a un prat, dirigint-nos  a l'altra banda, de manera intuïtiva, sense camí, en direcció al turonet on havíem vist el castell.

MAPA amb el detall de la part final de l'itinerari

L'accés a aquestes pedres, no és fàcil. Envoltades quasi completament per esbarzers i altres plantes amb punxes, hem pogut trobar un discret passadís que ens ha permés l'accés a l'interior del castell.

Altres:

• A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, no hi hem trobat cap informació. Una vegada a casa, hem buscat dades al respecte i no hem localitzat pràcticament res.

• Hem trobat una mínima referència en una pàgina – Caminando por el Berguedà – Caminos de Moripol, 2ª parte - de la que hem extret el següent fragment de text:

“ Salimos a las ruinas de una casa que se construyó sobre el emplazamiento del antiguo castillo.

Pep nos lleva a ver el hueco de la entrada a la era entre dos edificios. “¿Qué veis?”, nos pregunta, como un maestro que pone un examen sorpresa a sus alumnos. En cada edificio, tocando el hueco, se ve la cantonera de un muro medieval.

“Se demolió la torre para hacer la casa y el pajar y sólo quedan las esquinas ...”

Les vistes des d'aquesta contrada són força boniques