Conjunt de Feners – Saldes / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Feners, caseria de Saldes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XI – Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Tal i com es diu poc més endavant, “L'estructura original del nucli és medieval però ha patit diverses transformacions al llarg del temps.”

• Malauradament i amb tota modèstia, pensem que aquestes transformacions han alterat massa aquest paratge. Que ens perdonin els puristes de la història, però la visita,  ens ha decebut  una mica ...

• En canvi,  és un gaudi contemplar les supèrbies vistes del Pedraforca, que des d'aquesta contrada presenten un aspecte “diferent” al que estàvem acostumats a veure ...

Imatges del Pedraforca

• Ens ha agradat descobrir, encara que sols exteriorment, l'Ermita de Sant Antoni,  tot i que és una edificació  “moderna”,  del segle XVIII.

Altres noms: Conjunt fortificat de Feners.

Accés – Visitat el 25/08/2015:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi. A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6) , indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400. (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

A tocar del lloc on hi ha la fita del PK nº 20 d'aquest vial (Al costat mateix hi ha el mirador de l'Espà)  (42 12 52.1 01 41 59.5) hi ha una sortida a l'esquerra, indicada per anar a aquesta població. Al cap d'una baixada d'uns 1500 m de recorregut, arribem a destí.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure part de la informació continguda - (Agost 2015):

“ Descripció

El conjunt fortificat de Feners es troba al sud-est del municipi de Saldes, a la vall formada pel pas del riu Aigua de Valls al peu del Pedraforca. S'hi accedeix des d'una pista que surt a l'esquerra de la carretera de Saldes a Gósol.

El conjunt està integrat per diferents habitatges, els porxos externs i la capella de Sant Antoni.

Hi ha un grup central d'habitatges distribuïts en dues fileres paral·leles amb un passadís central tancat als dos extrems amb portes d'arc de mig punt adovellades. Des d'aquest corredor es podia accedir als habitatges i així els murs externs de les cases feien funció de muralla. En alguns murs trobem restes d'espitlleres de tipologia medieval a la planta baixa.

Cada una de les cases disposa d'un porxo extern probablement construït a finals del segle XVII.

Distribució dels habitatges

Estructura dels habitatges és majoritàriament la següent: planta baixa, pis i golfes, teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana.

Notícies històriques

No es conserva documentació històrica dels orígens d'aquest vilatge fortificat, essent la primera data coneguda documental l'any 1289 quan els barons de Pinós, Galceran i la seva muller Berenguera, van confirmar la carta de franqueses atorgades anteriorment pels comtes de Cerdanya als habitants del lloc de Feners, especificant en aquest document l'existència d'un vilatge fortificat. En aquest document es reitera l'exempció per obres i treballs a la fortalesa dels dominis senyorials dels Pinós i al propi lloc, no fent esment de noves construccions al lloc. Per tant, sabem que al segle XIII pertanyia als senyors de Pinós, i anteriorment als comtes de Cerdanya.

L'any 1316 són documentades les obres de fortificació del lloc, en les que participaren els habitants de Feners a canvi de l'exempció d'impostos durant un període de sis anys, així com també veïns de Gresolet, fet pel cavaller Pere de Santa Eulàlia, procurador de la Baronia de Pinós.

Al segle XIV hi havia els masos Feners, Isern, Novell i Ribelles, a més del molí. Els propietaris dels masos eren pagesos afocats, propis i solius. El 1439, hi ha notícia del mas Ribelles de Feners.

Al segle XVII era lloc pertanyent al Duc d'Alba, que van rebre part de l'herència dels Pinós al segle XVI en estroncar-se la línia generacional.

L'estructura medieval arquitectònica del conjunt fou alterada al segle XVII i XVIII en adaptar la construcció a les necessitats de les noves masies, moment en que es construeixen les pallisses i la capella de Sant Antoni amb estructura corresponent al segle XVIII.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

• Pels estudiosos del tema, els encoratgem a visitar aquesta pàgina, força més extensa, i detallista.