Església de Sant Amanç – Rajadell / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Dins els terrenys del mas de Can Viladés, al terme municipal de Rajadell, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta estar en bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Sant Amanç de Rajadell - (Patrimoni.Gencat) / Església de Sant Amanç de Viladés – (Wikipedia).

Accés - Visitada el  22/03/2014:

Quan en una zona determinada conflueixen sobre el terreny dues vies de circulació, una d'elles tant important com és l'autovia C-25, i en el nostre cas, la carretera N-141-g, les dificultats, les complicacions per moure's, estan servides.

Per l'itinerari d'avui, sols podem recomanar al visitant interessat, a que estudiï amb deteniment els planells adients que li permetin planificar la ruta més convenient.

En definitiva, es tracta de poder arribar a un punt (41 43 59.2 E 01 40 47.3) de la carretera N-141-b (segons Google Maps), o bé la carretera N-141-g (segons mapa del ICC), entre els PK 6 / 7, on hi ha una sortida que accedeix a un camí de terra. Cal aparcar enseguida el vehicle al voral i tornar a entrar a la carretera, ara, ja a peu.

Segons hem entrat, seguirem per la dreta, caminant pel voral molt pocs metres, fins arribar a trobar una altra sortida (41 43 59.6 01 40 45.3) de la carretera, molt propera. És el camí que accedeix a Sant Amanç, i que abans havíem trobat tancat per una barrera.

Aquest és el motiu pel que us dirigim en primer lloc a l’altre trencall, per aparcar el cotxe.

Ara ja arribarem de seguida a Sant Amanç, després de creuar, per sota, les imponents calçades de la carretera C-25.

Sant Amanç, és un mas habitat. Donat que durant la nostra visita no hem trobat a ningú més que uns quants gossos cridaners, (però, sembla, que poc perillosos), ens hem limitat a fer les mínimes fotografies possibles i hem abandonat el mas, doncs no ens agrada estar en aquest llocs, sense coneixement dels seus habitants.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

Església Romànica constituïda al segle XII, que repeteix un esquema molt senzill format per una sola nau de dimensions molt reduïdes, amb un radi a llevant tan ample com la nau.

La nau es coberta amb volta de canó apuntada lleugerament i al centre de l'absis hi ha una finestra d'una sola esqueixada, amb un arc de mig punt, format per un bloc monolític.

Al segle XVII s'hi adossa un nou temple que va alterar la construcció Romànica.

Notícies històriques

L'església és situada dins l'antic terme de Rajadell, al lloc de Sant Amanç, documentat ja l'any 1027. L'any 1284 l'església es coneix com Santa Maria de Sant Amanç. No deuria ser mai parròquia. El 1676 és construïa una sagristia. Actualment serveix de magatzem al Mas Viladés.”

• A les fotografies 5 i 7 apareix un templet, que aixopluga uns safaretjos. Ens ha sorprès agradablement aquesta construcció , doncs a pagès no s'acostumen a donar aquestes “frivolitats”.
  • La renglera d'edificacions que apareixen a la fotografia nº 8 son tines. El seu nombre evidencia la importància d'aquest mas.

Vila - romana de Sant Amanç de Rajadell

Continuant pel camí, una mica més amunt del lloc on hem aparcat, arribarem al cap de ben pocs metres a les restes d'aquesta antiga vil·la romana, que estan repartides per meitat, a banda i banda de la C-25.

Tot i que hi nosaltres hi hem pujat amb un 4x4, i passades aquestes restes, en una corba propera,  hem pogut donar la volta còmodament i baixar, no és cap sacrifici fer aquest curt itinerari a peu, i no complicar-se la vida.

Un grapat de plafons informatius, a dia d'avui, encara en bon estat (no han patit cap bretolada, de moment ...) i que reproduïm a continuació, il·lustren sobre les utilitats d'aquestes velles pedres.