Església de Santa Llúcia de Rajadell – Rajadell / Bages

Església de Santa Llúcia de Rajadell – Rajadell

A la llinda de la porta hi ha una data: 1636

I T I N E R A R I

Situació: Afores de Rajadell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Santa Llúcia del Mas del Forn - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  22/03/2014:

Hem iniciat la part final de la ruta, a Rajadell, al lloc situat a 41 43 48 01 42 28, conegut amb el nom de Plaça del Molí de Rajadell, continuant per una carretera en sentit est (Millor veure planell) i ben aviat trobem una desviació (41 43 47 01 42 33), on continuem per la dreta. Hi ha un cartell: Monistrolet i Manresa. Continuarem en aquesta direcció.

Deixarem a mà esquerra un poliesportiu descobert.

Ben aviat arribarem a un lloc on veurem l'edificació que busquem a l'esquerra de la carretera, enfilada, darrera d'un mur. Hi ha un cartell: El forn de Santa Llúcia.

Hem aparcat al voral dret de la carretera ( 41 43 45 01 42 50). Uns metres més endavant, a l'altra banda, hi ha l'arrencada d'un camí de terra, amb una cadena que tanca l'accés als vehicles a motor, que ens permetrà arribar, a peu, al davant de l'esglesieta que busquem.

Localització: N 41 43 44.9 01 42 46.5 – Altitud: 331 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

Església Romànica annexa al Mas Forn, formada per dos cossos que corresponen a dues etapes ben diferents; l'actual presbiteri correspon a l'obra romànica que es del segle XIII i la remodelació del segle XIV afecta a la nau. Una arcada de carreus ben treballats marca la unió entre ambdues parts.

Notícies històriques

Situada dins l'antic terme de Rajadell la primera església de santa Llucía deuria ser una petita capella rural amb donats que esdevingué priorat.

Apareix esmentada l'any 1278 quan la vida monàstica estava en ple funcionament amb una gran activitat que va permetre la creació d'un nou priorat a l'església de Sta. Caterina de Cervera.

La vida monàstica va desaparèixer a causa de la guerra civil del segle XV.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Wikipedia, el següent text (Març 2014):

“ Santa Llúcia de Rajadell fou un petit monestir de canongesses de Sant Agustí, establert a mitjan segle XIV a la capella de Santa Llúcia (prop del mas Forn), a la vora de la riera de Rajadell, aigua avall de Rajadell i el seu castell, al Bages.

El 1275 es va reunir una comunitat a la capella de Sant Miquel de Maçana, del mateix municipi. El 1304 es van desfer en dos grups, un grup fundà el convent de Santa Caterina, a l'horta de la vila de Cervera, mentre que la resta es traslladà a la capella de Santa Llúcia, de protectorat del senyor del castell de Rajadell.

El 1374, el bisbe de Vic signà un decret de reforma pel qual considerava el de Cervera filial del monestir de Santa Llúcia de Rajadell. A la fi del segle XV ja no tenia comunitat. L'església conserva una part romànica i un tros de nau gòtica, molt més gran, del segle XIV.”