Església de la Nativitat de Durro – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

Situació: A Durro, entitat de població del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) – Lleida.

Senzill de localitzar. Abans d'entrar al poble ja és clarament visible.

Localització: N 42 29 53 E 00 49 15 – Altitud: 1385 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

" Descripció

L'edifici, molt alterat posteriorment, era originàriament d'una nau, coberta amb volta de canó sobre arcs faixons, i absis semicircular. El campanar de torre, adossat al mur nord, té diversos pisos separats per un fris de dents de serra i arcuacions cegues. Les seves obertures, algunes d'elles tapiades, foren transformades de finestres geminades en finestrals d'arc apuntat.

És més ample i massís que els de la resta de la vall, el portal, que resta aixoplugat per un porxo d'arcs de mig punt afegit en època més tardana a la façana de migdia, és format per dues arquivoltes sostingudes per sengles capitells simples sobre columnes i extradossat per un guardapols escacat En època gòtica s'afegiren al mur nord dues capelles, de planta quadrangular i coberta d'aresta, obertes a la nau a través d'arcades apuntades que posteriorment foren reforçades per arcs de mig punt.

L'església fou alterada novament en època barroca, amb l'addició, ara al mur sud, d'una capella coberta amb cúpula i llanternó, que obligà a cegar dos trams del porxo. Possiblement contemporanis són el cor alt, situat als peus de la nau, la segmentació de l'absis per a edificar-hi l'actual sagristia, i l'altar major barroc.

El 1982 foren empreses unes obres de restauració de la coberta, i se suprimí la capella que cegava part del porxo. El 1992 es procedí a la restauració del campanar i el 1996 a la pavimentació parcial de l'entorn.

Notícies històriques

L'obra de l'església parroquial de Durro cal inscriure-la dins el context de les empreses constructives desenvolupades al llarg de la primera meitat del segle XII a la Vall de Boí, relacionades- segons Ainaud - amb la importància que adquiriren els senyors de la vall a partir de l'any 1100, a causa de la seva intervenció en les campanyes conqueridores d'Alfons el Bataller. "

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.