Església de l’Assumpció de Cóll – La Vall de Boí / Alta Ribagorça

Situació: A Cóll, entitat de població del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) – Lleida.

Època: Segle XI – Romànic (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Patrimoni de la Humanitat - BCIN.

Estat: Malauradament, el dia de la nostra visita es trobava en obres, estava en ple procés de restauració.  No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

A la mateixa carretera d’accés, a tocar de les cases del poble.

Localització: N 42 28 20 E 00 46 22 – Altitud: 1150 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Descripció

Es tracta d'un temple d'una sola nau, coberta amb volta de mig punt reforçada per arcs torals, capçat a llevant per un absis semicircular i una torre campanar situada a migjorn.

És d'estil romànic, bastit entre els segles XII i XIII i amb aportacions posteriors. Es va afegir més tard, a la banda nord, una capella de planta quadrada -coberta amb volta de canó i teulada a doble vessant- feta amb materials més barroers, possiblement aprofitats. El campanar s'acabà de construir en època gòtica i aleshores s'obrí a la seva base una capella que comunica amb la nau. Als peus de la nau s'instal·là un cor elevat, que pel treball de fusteria de la barana -traceria calada- es pot datar entre els segles XV i inici del XVI. La façana principal, a ponent té un portal únic amb tres arcs de mig punt dovellats en degradació i als angles presenta contraforts a manera de grans lesenes. Els murs estan bastits amb carreus regulars disposats en filades de diversa amplada, una línia d'arcuacions ressegueix tot el perímetre alt dels murs inclòs l'absis.

A final de la dècada del 1970 la Dirección General de Bellas Artes va realitzar obres de consolidació a l'edifici sota la direcció de l'arquitecte G. Sáez Aragonés. Aquestes consistiren en la retirada de la teulada antiga, la instal·lació d'un cercol perimetral de formigó armat i la construcció d'una nova coberta. Béns mobles integrants de la declaració de BCIN: - Imatge de la Verge del Roser, de fusta tallada i policromada; - Lampadari de ferro forjat; - Barana del cor de fusta tallada; - Forrellat de ferro forjat; - Tres bancs de fusta; - Base de creu de pedra tallada; - Tres campanes de bronze fos. -

Notícies històriques

L'església parroquial de l'Assumpció de Santa Maria de Cóll, com és el cas de totes les esglésies de la Vall de Boí, es troba segregada a un extrem, fora del nucli de població. Això sembla indicar que en aquest sector les esglésies no vàren constituir un element generador de nuclis de poblament. La implantació de les esglésies és posterior als nuclis de poblament, dels quals se'n desconeix l'origen.

La vila de Cóll és documentada el 819 en motiu d'una transacció de terres. El 1085 fou donada a Sant Andreu de Barravés i al segle XIII passà a la mitra de Lleida, raó per la qual pertany al bisbat de Lleida, mentre que les altres esglésies del terme són del bisbat d'Urgell. “

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.