Església de la Mare de Déu de Les Coromines – Aguilar de Segarra / Bages

Església de la Mare de Déu de Les Coromines – Aguilar de Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Les Coromines, una petita entitat de població d'Aguilar de Segarra, vila i municipi del mateix nom,  a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Pat.mapa).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Altres noms: Santa Maria de les Coromines - (Patrimoni.Gencat).

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Es tracta d'una construcció tardana del romànic rural, feta d'una petita nau rectangular sense absis, amb el portal al costat de migdia i un campanar d'espadanya doble, per a dues campanes, encara que no se'n conserva cap, que descansa sobre el portal d'entrada.

Notícies històriques

Sembla que cal identificar-la amb l'antiga parròquia de Melancosa, dels masos de Melancosa i Arenal de Melancosa, que era servida per dos preveres i que és documentada ja en una de les primeres llistes de parròquies del Bisbat de Vic, anterior al 1154.

Pertanyia a l'antic terme del castell de Castellar i era la parròquia d'un petit nucli de població establert després de la reconquesta del país.

Degut a la seva minsa prosperitat fou declarada sufragània de la de Sant Miquel de Castellar, fins que al 1868 ho fou de la de Sant Pere de Seguers (terme municipal dels Prats de Rei).”