Capella de Santa Magdalena de Còdol-rodon – Aguilar de Segarra / Bages

Unes vistes dels voltants de Còdol-rodon

I T I N E R A R I

Situació: Al costat del mas de Còdol-rodon o Montcunill, en terrenys d'Aguilar de Segarra, població i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat), tot i que a Pat.mapa, es diu “ Per les romàniques que queden a l'edifici, així com per diversos documents del castell de Castellar, podem situar la seva construcció abans del segle XIII”.

Estat: Bon estat. Refeta l’any 1377 i restaurada diverses vegades, la darrera, al segle XX. No és accessible lliurament.

Hem donat un tomb per aquest lloc, amb el consentiment d'una senyora gran que hi hem trobat, però que alhora, no ha gosat a ensenyar-nos l'interior de l'església.

Accés - Visitada el  05/04/2014:

Avui per accedir-hi, ens hem basat exclusivament en la utilització del TomTom. En primer lloc, hem introduït les coordenades que figuren al planell (41 43 43.4 01 34 59.1), a tocar de la carretera BV-1033.

Quan hem arribat a aquest lloc, a part d'introduir novament dades, ara les del mas, (41 43 48.0 01 36 30.5), hem anat seguint els nombrosos cartells que, indistintament, ens indiquen per anar a Els Caus de la Carena i/o a Còdol-rodon.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Edifici gòtic arcaic d'una sola nau rectangular, sense absis. Als peus de l'església hi ha un magnífic portal amb una arc apuntat que descansa sobre dues impostes i columnes, i capitells ornats amb motius florals. Les dovelles, de bons carreus, estan emmarcades, en tot el seu perímetre, per un guardapols que tanquen les impostes decorades també amb elements vegetals, com els capitells.

Notícies històriques

Per les romàniques que queden a l'edifici, així com per diversos documents del castell de Castellar, podem situar la seva construcció abans dels segle XIII.

Hi ha notícies del 1377 que ens parlen d'una refeta de l'església, que per el caràcter gòtic arcaic de l'edifici que coneixem, es devia renovar quasi totalment.

Per altra banda, ha estat restaurada i modificada en diverses ocasions, entre d'altres, als anys 1803, 1864 i 1953.”